Det är roligt för mig att byta sida lite grann och det ligger i linje med min kompetens, säger Linda Serrander som sade upp en fast tjänst på arbetsförmedlingen i Hultsfred för att under två år, i projektanställningsform, headhunta kompetens till Vetlanda kommun.

Just nu finns det mängder med lediga jobb inom kommunen. Barn- och utbildningsförvaltningen är ute efter folk, vård- och omsorgsförvaltningen, det behövs socialsekreterare, chefer med mera. Det är denna kompetens som man är ute efter bland de nyanlända.

Det enda område vi har brett söktryck på är administrativa tjänster med gymnasieutbildning, säger Pierre Thorell som utsetts till avdelningschef för nybildade Vetlanda kompetenscenter som finns under GHR-kontoret.

Linda Serrander bor i Vireserum och har de två senaste åren arbetat på arbetsförmedlingen i Hultsfred, där hon arbetat inom etableringen för nyanlända. Hon har också arbetat som teamleader på ett HVB-hem och har nyligen tagit en fil kand i rehabiliteringsvetenskap, där hon läst hållbarhet och hälsa ner på individnivå.

På arbetsförmedlingen hade hon dagligen koll på lediga jobb och det var när den här nya tjänsten på Vetlanda kommun dök upp som hon sökte och fick tjänsten som rekryterare och projektledare.

Nu har jag bytt sida, säger hon.

För istället för att nyanlända går till arbetsförmedlingen och söker jobb, så är Linda Serranders uppgift att nå nyanlända och hitta lämpliga jobb åt dem.

Målgruppen är nyanlända som varit i Sverige i upp till fyra år, berättar hon.

Linda Serrander ska leta upp rätt person till rätt arbetsplats och göra dem anställningsbara.

Vi vill inte missa kompetens, ingen ska falla mellan stolarna, säger hon.

Vi är i behov av att hitta kompetens samtidigt som vi förbättrar mångfalden, säger Pierre Thorell.

Nu ska Linda Serrander ut och nätverka. Hon började i måndags och har redan träffat cheferna för städavdelningen och de har förklarat sitt personalbehov.

Linda får stor frihet och får gärna bryta mönster, bryta ny mark. Vi är ute efter individuella lösningar. Kvalitet går föra kvantitet, säger Pierre Thorell.

Det är en jättevinst för samhället om man går från någon form av försörjningsstöd till att bli skattebetalare, fortsätter han.

Linda Serrander ska göra upp handlingsplaner för dem som är aktuella för arbete. Svenska språket är en viktig nyckel för att komma in på arbetsmarknaden.

Jag tror det är en hög motivationsfaktor, att lära sig språket, om man ska ut i arbete, säger hon.

LÄS MER: Trots uttalanden i Nordfront – kommunen backar Serrander