Jag tycker Ramkvilla är en fantastisk by med fin gemenskap, säger stockholmaren Karin Gustafsson som för några år sedan köpte stuga i byn tillsammans med sin man.

I dag bor hon halva tiden i Stockholm och halva tiden i Ramkvilla. I huvudstaden håller hon bland annat kurser i surdegsbakning med stenugn.

Det är min stora passion och något som jag är glad över att dela med mig av. Det är ett helt annat sätt att baka på, det tar tid men blir väldigt gott, säger Karin som alltid har haft ett stort intresse för brödbakning.

Enligt gamla klasskompisar hade Karin alltid med sig bröd till skolan.

Jag minns det knappt själv men det kan nog stämma, säger hon och skrattar.

”Här kan man stå hele dan å äta” sa ett barn när Karin Gustafsson gjorde en marknadsundersökning på en marknad i Ramkvilla.

Jag hade med mig smakprov som byn fick betygsätta. Det visade sig vara väldigt många barn som älskade brödet.

Karins surdegsbröd, som fått namnet Nygårdslimpan, är bakat efter eget recept. Brödet består av ekologiska råvaror vilket ger det en rikare smak enligt Karin. Tanken om att dela med sig av limpan kom när hon upptäckte att Ramkvillas brödutbud inte var så stort.

Det finns tyvärr inget bageri här i Ramkvilla så då kom jag överens med lokala lanthandeln att jag skulle börja baka åt dem. Jag bakar ändå så mycket och kan ju inte äta upp allt själv.