Det är i Cmore-podden ”Vägen till toppen” som Niklas Hjalmarsson bland annat pratar om flytten till Jönköping och HV71.

– Ett av mina största minnen är när jag fick reda på att jag hade blivit uttagen till hockeygymnasiet. Det var en dröm från tidig ålder. Man fick flytta hemifrån och få egen lägenhet. Det var ett stort steg i mitt liv.

De tre åren på Sandagymnasiet beskriver han som roliga år där han fick flera vänner för livet.

Men steget från juniorhockey till A-laget i HV71 var inte helt enkelt.

Ville till JVM

– Jag tog inte riktigt en ordinarie plats mina första två år i HV. Pelle Mårts var tränare då och han tyckte väl att andra var bättre.

– Det året (2006/07) var det JVM på hemmaplan och jag fick inte spela så mycket. Så då gick jag till sportchefen Fredrik Stillman och frågade om de kunde låna ut mig för att få mer speltid för att ta en plats i landslaget.

Lösningen blev en 1,5 månaders lång utlåning till Oskarshamn. Där fick Niklas Hjalmarsson stort förtroende vilket renderade en plats till JVM. Efter mästerskapet blev det även mer speltid i HV71 vilket var den riktiga starten på en mycket framgångsrik hockeykarriär. Karriären gick så småningom vidare till NHL-laget till Chicago där han vunnit tre Stanley Cup.

På vägen dit har han hunnit träffa på många storheter. En av dem var Stefan Liv.

Många minnen

– Det är en människa som jag aldrig kommer att glömma.

– Jag kommer ihåg en av mina första träningar med A-laget, att få vara med killar som Petrasek, Davidsson och Liv. Det var jättehäftigt.

Niklas Hjalmarsson fortsätter berätta kära minnen av Stefan Liv:

– Jag tror att det var första eller andra året på gymnasiet. Jag hade ingen bil och efter träningen såg Stefan att jag stod vid busshållplatsen så då stannade han direkt och frågade om jag skulle ha skjuts. Jag tycker det säger mycket om honom som människa. Han var himla omtänksam – och rolig.

– Jag tror han var en värre träningsmänniska än mig, det var verkligen på gränsen till att det gick överstyr ibland. När vi spelade innebandy så var det som att det var slutspel, han var helt galen och skulle bara vinna. Det är många härliga minnen man har av honom.

Här kan du l.