Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Italien sätts i viruskarantän

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Offentliga sammankomster förbjuds i Italien och samtliga skolor hålls stängda. Hela landet ska omfattas av de karantänsbestämmelser som delar av Italien redan lyder under. Det drastiska beslutet fattas sedan ytterligare nästan 100 nya virusdödsfall registrerats det senaste dygnet.

Rörelsefriheten begränsas kraftigt i hela Italien från och med tisdagen med anledning av virusutbrottet. Resor bör endast ske till och från arbetet samt vid nödlägen, meddelar premiärminister Giuseppe Conte.

– Stanna hemma, säger Conte enligt Reuters.

Antalet smittade i coronaviruset har ökat med omkring 25 procent i Italien sedan i söndags.

I helgen beslutades att regionen Lombardiet och 14 av landets provinser sätts i karantän på grund av smittan. Bland annat omfattas Italiens näst största stad Milano samt Venedig, Parma och Rimini. De nya reglerna som gäller fram till den 3 april omfattar nu alltså hela landet.

Omkring 60 miljoner människor bor i Italien.

Italien är med drygt 9 170 konstaterade fall av smittan det näst värst drabbade landet i världen sett till antalet smittade och döda. På måndagen hade 463 personer konstaterats avlidna i virussjukdomen covid-19 – en ökning med 97 dödsfall sedan i söndags, meddelar institutet för civilskydd.

Serie A-matcher stoppas

Under måndagskvällen meddelade premiärminister Giuseppe Conte även att all idrott i Italien stoppas tills vidare.

Italiens olympiska kommitté, som leds av ordföranden Giovanni Malagò, gav under måndagen ut ett pressmeddelande med en begäran till landets regering om att stoppa all inhemsk idrott på alla nivåer i nästan fyra veckor, fram till den 3 april.

På tisdagen håller Serie A ett krismöte och frågan är vad som händer med ligaspelet under resten av säsongen. Måndagskvällens möte mellan Sassuolo och Brescia (3–0) spelades inför tomma läktare och blev därmed den sista matchen före coronauppehållet.

Det är ännu oklart vad som händer med andra stora idrottsevenemang i Italien under den närmaste tiden. Exempelvis ska Serie A-klubben Juventus spela Champions League-åttondelsretur mot Lyon i Turin i nästa vecka, den 17 mars.