Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här skapas ny bok i Björköby - berättar om sitt skapande på författarcafé

De möttes på Småbus förra våren, nu befinner de sig i Björköby och skapar en ny bok tillsammans. På lördag får allmänheten träffa barn- och ungdomsboksförfattarna.

Anneriel van Heugten är holländska och har skrivit mängder med ungdomsböcker för barn mellan sju och 14 år. Annika Rockström är illustratör och tecknar framförallt bilder som handlar om djur och natur.

På torsdagen mötte de båda klass 7A på Mogärdeskolan för att prata om sitt författarskap och på lördag är det alltså allmänheten som kan träffa dem båda under en fikaföreläsning på konditori Cecil.

Internationella möten

— Anneriel skriver bland annat historiska ungdomsböcker och har skrivit en om Adolf Sax, uppfinnaren av saxofonen. Hon har också skrivit äventyrsböcker, berättar Joke Guns, ordförande i Småbus som nu anordnar Artists in Recidence i Björköby.

Det är en möjlighet för internationella barnboksförfattare att komma till Småland och arbeta ihop med nya kollegor.

— Artists in Residence är för personer som brukar jobba hemifrån med kultur. De får upptäcka andra personer att samarbeta med. Författare och illustratörer får bo här några veckor.

Gör bok tillsammans

Och det är precis vad Anneriel van Heugten och Annika Rockström gör nu.

— De träffades för första gången under Småbus-festivalen på Ädelfors folkhögskola förra året, berättar Joke Guns som också är projektledare för kommande Småbus-festival 2020, som blir ännu större.

— De började samarbeta redan innan de kom hit och höll kontakt via mejl, Skype, och chatt. Nu håller de på att skriva en bok tillsammans.

Om samarbetet och den nya boken kommer de båda att berätta om på lördag.

— jag vill visa att det finns möjlighet till kultur på hemmaplan. man behöver inte åka till Stockholm eller Göteborg, säger Joke Guns som hoppas på många besökare på lördag förmiddag.