Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hamnade dina gamla glasögon

Personalen på Optiker Karvik möter nästan dagligen patienter som undrar om de kan ta emot deras gamla glasögon. -Hela glasögon i gott skick kan man lämna in till oss, säger Johanna Andersson.

Johanna började som optikerassistent hos Optiker Karvik under sina optikerstudier i Kalmar.

-Det är en jättefin arbetsplats med mysig stämning, något jag tror att patienterna märker, berättar hon.

Under våren gjorde hon en resa till Kenya med flera väskor fyllda till bredden med glasögon.

Läs mer på Optiker Karviks Facebook-sida

Unik upplevelse

Johanna fick upp ögonen för optikeryrket efter att ha hört sin mormor parata om sin gråstarroperation. Att få hjälpa människor med dålig syn är något hon trivs väldigt bra med och resan till Kenya gav mersmak.

-Någon dag skulle jag vilja göra om det, det gav väldigt mycket.

Hon var på plats med flera andra optiker som var där genom sitt arbete med en ideell organisation som har som mål att göra det möjligt för människor som är i behov av glasögon att kunna studera eller arbeta.

-Vi jobbade med de allra mest utsatta och fattiga. Det jag tar med mig av resan är att känna av vad patienten verkligen behöver. Dessutom behövde vi arbeta väldigt fort för att hinna med.

Arbetsförhållande skiljer sig från de svenska välventilerade och svala mottagningsrummen. Istället fick de ofta arbeta utomhus i hettan och flytta runt för att hitta skugga att sitta i.

-Ibland fick vi skugga oss och patienterna med en tidning för att inte få för mycket blänk i linserna.

Patienten fick efter undersökningen en journal-lapp där deras styrka var antecknad. Den gav de till en optikerassistent som sedan letade rätt på ett passande par bland tusentals glasögon under 9 dagar.

-Vi delade ut 2880 par under min tid där och jag själv gjorde nog ungefär 450 undersökningar. Det var en otroligt givande resa. Jag lärde mig mycket som jag kommer ha nytta av i mitt yrke men jag har också fått ett annat perspektiv på livet.

Optiker Karvik

Hos Optiker Karvik möts man av optiker som strävar efter att ge riktigt bra synvård, service och det snyggaste på marknaden, berättar Johanna som började sommarjobba hos dem under studierna.

-Under ledigheten från optikerprogrammet började jag som optikerassistent hos Optiker Karvik. Det är en jättetrevlig arbetsplats med mysig stämning som jag tror att patienter känner av.

Läs mer om Optiker Karvik