Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får Vetlandabor chansen att tycka till om kommunen

Det var två år sedan sist som invånarna i Vetlanda fick tycka till om sin kommun. Nu är det dags igen. Det är SCB som anlitats för att göra undersökningen.

Två av tre invånare i Vetlanda kommun är nöjda med sin kommun. Nästan alla som bor i kommunen är dessutom beredda att rekommendera Vetlanda som en bra plats att bo på. Ja, så såg det ut år 2017, senast medborgarundersökningen gjordes.

Då var det småskaligheten, närheten till natur och service samt gott om fritidsaktiviteter och sportevenemang som lyftes fram i positiva underlag. Ordet "lagom" nämndes flera gånger. Sämst betyg fick tillgången på hyresrätter. Svarsfrekvensen låg på 78 procent av bruttourvalet på 644 personer.

Rekordmånga med

Nu är det alltså dags igen och det blir Statistiska Centralbyrån som istället för Skop gör undersökningen.

— Vi vill ju veta vad medborgarna tycker om kommunen, hur vi ska utveckla kommunens verksamheter. Nu har vi för första gången gått över till SCB som använder flera språk. Det tyckte vi också var bra så att undersökningen kan spridas till flera, inte bara svensktalande, säger Maria Gromer, utvecklingsstrateg i Vetlanda kommun.

161 500 personer i 135 kommuner runt om i Sverige får i dagarna enkäten i brevlådan. Aldrig tidigare har så många individer deltagit i SCB:s medborgarundersökning ett och samma år. Utöver Vetlanda är Årjäng, Gagnef och Bollnäs med för första gången i SCB:s medborgarundersökning.

Olika språk

Den som är med i undersökningen kan svara med pappersenkäten eller på webben, där det även går att svara på engelska, finska eller spanska. Det går även att få pappersenkäten på arabiska.

Resultaten av höstens undersökning kommer att skickas till de deltagande kommunerna i mitten av december. Den 18 december kommer de att finnas i Statistikdatabasen.