Klockan 13.00 på onsdagen hölls Sommar i P1:s presskonferens där sommarpratarna presenterades. Redan den 5 juni avslöjades Lyssnarnas sommarvärd Johan Waltelius. Han bröt nacken under sin svensexa och kommer berätta om livet efter skadan.

Sommar i P1 har i år fått stora bakslag. Kenneth Gärdestad, Rickard Wolff och Barbro "Lill-Babs" Svensson var tre redan bokade sommarpratare, men som gick bort innan de hann göra hela sina program. Kenneth Gärdestad lyckades göra en del av sitt sommarprat, men det kommer istället användas i ett avsnitt om Gärdestad i programmet "Svenska ikoner".

Förra året i Sommar i P1 kunde man som vanligt ta del av ett brett utbud av sommarvärdar. Man inledde med operasångaren Rickard Söderberg och avslutade med skådespelerskan Stina Ekblad. Man kunde även lyssna till opinionsbildaren Linnéa Claeson som pratade om det ojämställda samhället och de trakasserier hon fått utstå på en daglig basis. Magda Gad som pratade om att vara utrikeskorrespondent i ett land i krig. Och Mats Persson, statsvetare, som berättade om sitt arbete med Storbritanniens förre premiärminister David Cameron.