Läs mer: "Hatet har blivit normaliserat"

Jönköpings-Postens politiska redaktör Kajsa Kettil, som skriver opinionsartiklar på tidningens ledarsida, är van vid att få mycket reaktioner, både positiva och negativa. Till skillnad från tidningens nyhetsredaktion, som granskar, rapporterar och berättar, uttrycker ledarsidan politiska åsikter med syfte att bilda opinion. Jönköpings-Postens ledarsida är oberoende borgerlig/liberal.

Mest reaktioner brukar Kajsa Kettil få när hon skriver om Sverigedemokraterna.

– Jag får reaktioner från båda håll, både positiva och negativa. Jag är van vid upprörda mejl och telefonsamtal. De är en del av mitt uppdrag.

Efter att Jönköpings-Posten publicerat ledarkrönikan "Ett välkommet nederlag för ful-nationalismen" fick Kajsa Kettil ett samtal från en man som var mer än bara upprörd. Mannen sa bland annat att om Kajsa Kettil fortsätter att "smutskasta" SD så kommer det att få kännbara konsekvenser.

– Det var obehagligt, eftersom hans syfte är att påverka tidningens opinionsjournalistik, att genom hot försöka ändra ledarsidans politiska hållning, säger Kajsa Kettil.

Läs mer: Kajsa Kettil: Ett välkommet nederlag för ful-nationalismen

I helgen fick även en reporter på en av Hall Medias redaktioner i Småland ett mycket aggressivt samtal från en man som hotade med att åka hem till reportern.

– Vi är ju vana vid att få arga samtal, men att uttrycka sig som den här mannen gjorde är inte acceptabelt, säger reportern.

Läs mer: Debatt: Att hota och hata är inte mediekritik

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet har undersökt Svenska journalisters utsatthet för hot, trakasserier och våld.

58 procent av de slumpmässigt utvalda journalisterna i undersökningen varit utsatta för våld, hot eller trakasserier.

En majoritet av de som blivit utsatta uppger att de blivit rädda och en fjärdedel har någon gång undvikit att rapportera om något på grund av risken för hot och våld.

Studien visar också att få incidenter har polisanmälts. Den vanligaste orsaken till hot, våld och trakasserier har varit att förövaren har försökt påverka journalistiken.

I de fall där förövaren tillhör någon gruppering så kommer de allra flesta från högerextrema rörelser.

Nästan alla trakasserier och hot kommer i samband med bevakning av invandring eller av Sverigedemokraterna. Men även bevakning av kriminella, fotbollssupportrar och högerextremister leder till en del hot.

Rapportens slutsats är att hot och trakasserier av journalister domineras av en främlingsfientlig diskurs.

Läs mer: Hall Media anmäler dödshot mot utgivare

Mest utsatta för hot och trakasserier är journalister som skriver opinionsmaterial, ledarskribenter och krönikörer. En undersökning av Tidningsutgivarna, TU, visar att 72 procent av kvinnliga opinionsjournalister utsatts för hot eller trakasserier de senaste 12 månaderna. Nästan en tredjedel uppger att de utsatts för hot om sexuellt våld.

En majoritet av de som svarat på undersökningen upplever både att mängden hot och trakasserier har ökat och att det blivit grövre.

Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare, berättar att Hall Media har som policy att polisanmäla allt som kan uppfattas som hot.

– Vi gör det av två anledningar. Det är viktigt att den som tar sig rätten att försöka påverka vad vi ska skriva genom att skrämmas blir lagförd men vi anmäler också för att polisens statistik om hot mot journalister ska bli korrekt, så att omfattningen blir känd.

Relaterat till artikeln