Kortfattat kan man säga att Pokémons koncept om att bli en stor pokémontränare, och slogan ”Gotta catch 'em all” (måste fånga alla), summerar spelet väldigt bra.

Genom mobiltelefonens gps och kamera blir du en tränare som ska samla in pokémon som finns lite överallt i verkligheten – i skogen, på caféet, på parkeringen. Ja till och med i matvarubutiken, något du kan läsa om i artikeln här nedan.

Den 6 juli släppte utvecklarna Niantic spelet i Nya Zeeland och Australien, därefter tog det inte lång tid innan det spred sig som en löpeld världen över.

Först i dag släpptes spelet i Sverige, men det har inte stoppat svenskar från att komma över spelet.

Genom att ladda hem spelet på sidan av Google play eller att ställa om till amerikanskt konto på App store har spelet redan många användare i Sverige. En av dessa är Vetlandabon Erik Stenberg.

Det är ett fantastiskt roligt spel! Jag vill ut och fånga fler pokémon, men det lite ostabila vädret har tyvärr avskräckt mig lite, säger han.

Varför tror du att så många laddat hem spelet innan det släppts?

Många har spelat olika Pokémonspel sedan de var barn. Då vill man ju ha det nya nu och inte behöva vänta, säger han.

Jag har själv gillat det sedan mellanstadiet då Game-boy Color blev populärt och Pokémon röd/blå släpptes.

Nostalgitrippen och spelets spännande men samtidigt utforskande form tror han påverkat spelets popularitet.

Att spelet blandar ihop verkligheten och spel via så kallad augmented reality (AR) är precis vad många vill ha. Man kan spela medan man går till jobbet eller går ut och går en sväng med sina vänner.

Sen så läste jag någonstans att det är en av USA:s mest använda appar just nu. Större än Instagram, Messenger och Tinder. Det säger ju ändå ganska mycket.

Om jag säger att min första tanke när jag fick höra talas om spelet var att detta är en fantastisk grej i att få människor till att röra på sig mer, vad säger du då?

Jag har inte tränat ordentligt på flera månader, men sedan Pokémon GO har släppts har jag totalt varit ute och sprungit en mil enligt appen, säger han och skrattar.

Man tänker inte på hur långt man går eller springer när man hela tiden bara ska gå lite längre för att fånga en pokémon till.