Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göta hovrätt fastslår: LSS-mördare döms till livstids fängelse

Artikel 17 av 19
LSS-mordet i Vetlanda
Visa alla artiklar

Den man som dömdes till livstids fängelse efter mordet på en ung kvinna på ett LSS-boende i februari i år, och mordförsök på hennes syster, överklagade domen från Eksjö tingsrätt. Men Göta hovrätt fastställer nu att tingsrättens dom på livstids fängelse och utvisning gäller.

Natten till tisdagen den 20 februari larmades polisen till ett av kommunens serviceboende på Lasarettsgatan i Vetlanda. En 21-årig kvinna påträffades död och en 24-årig kvinna hittades svårt skadad. Det visade sig att de två unga kvinnorna var systrar.

En man i 25-årsåldern greps på plats och i mitten av juni dömdes han av Eksjö tingsrätt till livstids fängelse för mord och mordförsök. Detta trots att det rättspsykiatriska utlåtandet visade att mannen lider av en allvarlig psykiatrisk störning.

Rätten beslutade även att mannen skulle efter avtjänat straff utvisas ur landet samt att han ska betala 218 615 kronor i skadestånd till den kvinna som utsattes för mordförsök.

Vill ha rättspsykiatrisk vård

I juli överklagade mannen domen då han i första hand ville att straffet skulle ändras till rättspsykiatrisk vård. I annat fall ville han se ett tidsbestämt fängelsestraff. Mannen yrkade även på att knivattacken mot den mördade kvinnans syster ska bedömas som grov misshandel, inte mordförsök och att skadeståndet ska sänkas.

I överklagandet medger mannen att han tillfogat den mördade kvinnans syster en allvarlig knivskada men förnekar att han haft för avsikt att döda henne. Slutligen ville mannen även se att beslutet om utvisning ska upphävas.

Göta hovrätt meddelar nu att man går på tingsrättens bedömning och mannen i 25-årsåldern döms till livstids fängelse och utvisning. Hovrätten har tagit del av samma utredning som tingsrätten och förhör har spelats upp i form av ljud och bild.

Ej behov av vård

Genom Socialstyrelsens rättsliga råd har hovrätten även hämtat in ett yttrande angående den rättspsykiatriska undersökningen av mannen i 25-årsåldern. De har gjort samma bedömningar och slutsatser som kommit genom det rättspsykiatriska utlåtandet. Socialstyrelsen har dock gjort bedömningen att den nu dömde mannen haft förmåga att inse gärningen innebörd, men viss förmåga att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt.

Enligt dem har mannen för närvarande ett begränsat behov av rättspsykiatrisk vård och Hovrätten har inte funnit skäl att ifrågasätta uppgifterna.

Mannen ska vara fortsatt häktad tills fängelsestraffet verkställs.