Det var Robert Glader och en person till från Filmbyn Småland som var i Stockholm för olika möten. De var mitt inne i stan, hade avslutat ett möte och skulle hitta någonstans för att äta.

Vi gick över Hötorget och stannade till för att diskutera några jobbfrågor som berörde mötet vi hade haft. Vi stod där ett par minuter innan vi gick vidare. Vi gick på Kungsgatan och började närma oss korsningen vid Drottninggatan.

Sen hör vi en rejäl smäll. Folk skriker och jag tittar upp och får se en lastbil som kör i en hög fart. Sen smäller det till igen. Jag uppskattar att vi är cirka 50 meter ifrån. En av smällarna jag hörde tror jag var en människa som blev påkörd, berättar Robert Glader på måndagen.

Glader beskriver att han sen såg att det var en människa som blivit påkörd.

Då sa jag till kollegan att det här är ett attentat. Annars hade man inte blivit påkörd i den farten. Det var mycket folk framför oss. Vi sökte oss till en restaurang där vi försökte samla våra intryck.

Planen var att Robert Glader och hans kollega skulle ta ett tåg hem på fredagen men de insåg ganska snart att det inte skulle vara möjligt. De började kolla efter en hyrbil så att de ändå skulle kunna ta sig hem under fredagen.

Jag kände ingen jätteobehagskänsla. Men det var lite surrealistiskt att köra ut ur stan. Det var tusentalsmänniskor som vandrade längs gatorna.

Att ha varit på plats och se vad som hände gör att man förstår det på ett annat sätt. Jag har under helgen tänkt att om vi inte hade stannat de där två minuterna för att prata utan gått vidare hade vi kanske varit i lastbilens väg. Men det var inte dags vid det tillfället, säger han.

Han berättar att han tycker att attentatet inte har fått den effekt som man kanske ville uppnå genom handlingen.

Folk rörde sig på stan. Jag upplevde inte att det var lamslaget. Många stannade och pratade med varandra om vad som hade hänt och vad man hade sett.

Hur känner du att du har påverkats av händelsen?

Jag skulle inte ha några bekymmer med att åka till Stockholm igen i dag. Det här kanske låter lite klyschigt men man får inte låta de här galningarna ta över samhället utan man måste våga leva livet och inte gömma sig. Gör man de har de vunnit, säger han.