Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fy skäms Vetlanda pastorat!

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Kyrkoherden hänvisar till kyrkorådet, kyrkorådets ordförande har delegerat till personalutskottet. Ordförande säger att kyrkorådet är informerade men vad har informerats? Är det endast information från kyrkoherden eller har Anita fått komma och ge sin version?

Kyrkoherden hänvisar till kyrkorådet, kyrkorådets ordförande har delegerat till personalutskottet.

Ordförande säger att kyrkorådet är informerade men vad har informerats? Är det endast information från kyrkoherden eller har Anita fått komma och ge sin version?

Ända sedan i somras har kyrkoherden gjort allt vad han kan för att få bort Anita och när det inte finns någon laglig väg, väljer han som sista åtgärd att köpa ut den mest omtyckta prästen i pastoratet. Det är en liten grupp inom ledningen med kyrkoherden i spetsen som jobbar frenetiskt med att få bort Anita.

Enda anledningen till detta som de uppger är att hon brustit i ledningen då hon jobbat för mycket!

Personalen i Alseda församling har inte alls denna bild utan tycker de haft en jättebra arbetsrelation med trivsel på jobbet.

Anita är en idog person som självmant åtar sig mycket, allt från att gå kurs för att bli polispräst till att ordna brunch på gökotta på Bergudden och mycket mera.

Hon är ute bland folket, besöker gamla och sjuka i hemmet, på sjukhus och äldreboende. Något kyrkoherden inte uppskattar. Hon låter barnen vara delaktiga i gudstjänster och till varje jul säljer hon lotter till förmån för Väldens barn. Vinsten lottas ut där 3 lottköpare får ta med sig en gäst och komma till prästbostaden i Björköby på 3-rätters middag. Ett väldigt fint initiativ men där folk ifrågasatt om pengarna verkligen skickats, trots att hon visat kvittot för församlingsrådet. Otack är världen lön.

När det hände en tragedi i Vetlanda, en ung människa valde att ta sitt liv fanns ingen tillgänglig att öppna upp lokalen i stan så att chockade och ledsna kompisar och släktingar kunde komma samman, då var det Anita som ställde upp och såg till att de kom in.

Hon är också ett känt ansikte i Vetlanda, till exempel kom en ung mamma fram till henne på Maxi och sa: ”Du är väl präst, vi funderar på att döpa vårt barn, hur går det till?” Trots att Anita var ledig så tog hon sig tid att prata och berätta.

Är det inte så en sann kristen ska leva? Att vara präst är inte bara ett yrke det är också ett kall för Anita och det är väl vad vi ”vanliga” människor vill ha?

Att på uppdrag av kyrkoherden schemalägga sin arbetstid fyra veckor framåt är vad jag förstått en av konflikterna mellan dem, då Anita inte tyckte om idén och som alltid när kyrkoherden får mothugg kallar sina underställda illojala. Visst kan man schemalägga den administrativa delen av arbetsuppgifterna men aldrig den själsliga. Det går väl inte satt säga till en som ligger för döden och vill träffa prästen säga: Nejdu, du får allt hålla dej i liv till i morgon, idag är prästen ledig.

Inom pastoratet har redan en präst slutat, en organist och en kantor sagt upp sig och nu vill de köpa ut en präst vilket troligtvis medför att vi förlorar ytterligare en präst, Anitas man Christer Rudvall.

I Alseda församling har Anita fullt förtroende från folket i bygden.

Egentligen ska inte konflikter som denna behövas gå via media men när Alseda församlingsråd bjöd in representanter för kyrkorådet och kyrkofullmäktige valde också kyrkoherden att deltaga, missförstånd i kommunikationen enligt kyrkorådets ordförande och vid efterföljande telefonsamtal med henne var hon helt oförstående till den version hon då fick höra men valde tydligen att ignorera dessa signaler.

Varken präster eller kantorer växer på träd, borde inte pastoratet vara rädd om den personal de har?

Är det inte dags att ledningen i Vetlanda pastorat att rannsaka sig själva och fundera på deras agerande i denna konflikt? Kanske problemet ligger hos någon annan i pastorat? Vad har kyrkoherden sagt och gjort? Varför är det enbart Anitas tillkortakommande (enligt ledningen) som diskuteras? Beror det på att Anita är kvinnlig präst som hon i det närmaste förföljts? Eller är det så galet att nu när sammanslagningen är genomförd och pengarna från Alseda gamla pastorat kommit Vetlanda tillhanda inte längre är intresserade att driva någon verksamhet på landsbygden? Utan präster och kantorer faller det platt till marken. Är detta taktiken?

Upprörd församlingsbo

LÄS MER: Kyrkan i Vetlanda skakas av konflikt: ”Folk är vansinniga”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel