Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från virtuellt spel till verklighet – här är den nya jullovsaktiviteten

På jullovet finns chansen att ta med sig moment från den virtuella spelvärlden in i verkligheten. En tävlingsbana kommer att byggas upp i Prästängshallen där barn och ungdomar bjuds in till att prova på nerf.

– Alla är inte intresserade av klassiska sporter som fotboll eller bandy. Jag tänkte att om man hittar på något annorlunda så kanske man får igång fler barn och ungdomar att röra på sig, säger Alexander Segerblom.

Han är ordförande i Vetlanda spelförening och initiativtagare till det event som ska äga rum den 28 december i Prästängshallen i Eksjö. Alexander Segerblom och Mattias Nilsson från föreningen, tillsammans med NBV och Eksjö kommun bjuder in till en ”prova-på-nerf-dag”.

Till rörelse

Alexander Segerblom förklarar att arrangemanget är speciellt riktat till de barn och ungdomar, mellan 12 och 20 år, som har tv- och dator-spel som främsta intresse. Syftet är att de som kanske annars blir stillasittande hemma framför skärmar ska få en aktivitet där man rör på sig och samtidigt får mötas.

– Vi tar skjutmomentet från spelet och går från att sitta still, till att barn och ungdomar får ”spela” i verkligheten istället - detta på ett väldigt säkert sätt, säger Segerblom.

Han berättar att på Prästängshallens golv kommer det att byggas upp en hinderbana. Med nerfvapen, som är en leksak som man skjuter foamskott med, kommer deltagare att i lag prova olika sätt att spela.

– Vi går igenom taktik, situationshantering och man får lära sig att läsa av rummet, säger Segerblom.

Vill starta förening

Det är första gången som Alexander Segerblom är med och ordnar ett nerf-event. Han har förhoppningar att arrangemanget ska leda till mer än ett roligt sätt att röra på sig. Med en prova-på-dag hoppas han skapa en grund för ytterligare träffar.

– Tanken är att efter årsskiftet starta en förening. Vi hoppas hitta folk på Höglandet som vill hålla på med det här, säger Segerblom.

En jullovsaktivitet

Eksjö kommuns fritidschef, Stefan Hallberg, berättar att prova-på-dagen i december blir en punkt i jullovsprogrammet.

– Ur min synvinkel så är det för att främja folkhälsan med en rolig aktivitet som knyter an till de spelande ungdomarna som kanske inte är engagerade i något annat, säger Hallberg.

Tidigare i år, under sportlovet, har man arrangerat laserdome. Jullovsaktiviteten med nerf har ett liknande upplägg.

– Jag hoppas på att vi kan få dit åtminstone hundra barn och ungdomar.

– Blir det uppskattat så kan vi tänka oss att ta tillbaka den här aktiviteten fler gånger under kanske företrädesvis lovveckorna, säger Stefan Hallberg.

Chansen att delta under en ”prova-på-nerf-dag” finns även i Vetlanda den 4 januari i Hövdingen, där Vetlanda spelförening i samarbete med NBV och Vetlanda kommun har en liknande aktivitet.

– Vi jobbar för att eventet ska kunna äga rum i Nässjö också, säger Mia Jonsson, verksamhetsutvecklare på NBV.

Hon berättar att nerf-vapen, ammunition och skyddsglasögon kommer att finnas att låna vid arrangemangen.