Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget: Inför arbetstjänst för skolelever

Inför 40 timmars arbetstjänst för gymnasieelever ute i samhället under deras tre studieår. Det är ett medborgarförslag som nu politikerna i Sävsjö får fundera över.

Den tidigare politikern Mikael Sterner har själv egen erfarenhet av arbetstjänst eller som det hette i USA "workservice" där han studerade.

– Jag har gjort 40 timmars arbete ute i samhället för att få examen i USA. Det är inget nytt. Det finns på ganska många håll i världen, berättar Mikael Sterner.

Bidrag till välfärd och omsorg

Hans tanke i sitt medborgarförslag är att gymnasieelever under sina studieår ska vara ute i samhället och bidra till välfärden och omsorgen och på köpet få extra kunskap.

Mikael Sterner skriver i sitt förslag att elevernas aktiviteter ska bidra till ett bättre samhälle. Det skulle kunna vara att hjälpa till i organisationer som Mathjälpen eller IM (Individuell Människohjälp), men också genom att besöka någon ensam inom äldrevården eller att hjälpa till inom integrationen exempelvis med läxhjälp.

Juridiskt möjligt?

– Politikerna får väl utreda om det över huvud taget är juridiskt möjligt att införa detta enligt skollagen för man tar ju tid för eleverna.

– Om det inte är möjligt att genomföra det utanför skoltid så kanske man kan lägga in sådana här block inom undervisningen, säger Mikael Sterner.

I förslaget tycker Mikael Sterner att 40 timmar är en rimlig tid under tre år och att det skulle vara ett krav för att få ut sin examen på Aleholmsskolan.