Thomas Högberg har under sin karriär som målvaktstränare lagt sin tid i framförallt två klubbar, Skövde IK och HV71. I Jönköpingslaget var han målvaktstränare mellan 2006 och 2012.

I en artikel som publicerades berättade Thomas Högberg om sin tid i HV71.

– Det var en fantastisk resa. Under de åren så vann vi elitserien tre gånger och tog två SM-guld, sa han.

Thomas Högberg, som jobbade tätt ihop med Stefan Liv, berättade också om den stora förlusten när målvakten gick bort och att ”en snällare människa går inte att hitta”. Dåtidens lagkapten Johan Davidsson fick också ett fint omdöme av Thomas Högberg.

– Han var kaptenernas kapten. Ett otroligt föredöme både på och utanför planen.

När tidningen når HV71:s assisterade sportchef Johan Davidsson på torsdagen har han nyligen fått beskedet om Thomas bortgång. När han får höra de fina orden blir det känslosamt.

Nu när du får chansen att hylla Thomas, hur låter det då?

– Jag skulle nog vilja hylla honom på samma sätt. Han var en av ledarna men fick inte rubriker på samma sätt. Men han var minst lika viktig som de andra, inte bara som målvaktstränare utan framförallt som en viktig del av laget, säger Johan Davidsson.

– Han hade en personlighet som gjorde att han hade 98 procent bra dagar när han klev in i omklädningsrummet. Han var ett ljus i mörkret. Det vill jag verkligen hylla honom för. Han hittade alltid något positivt och vi hade väldigt roligt tillsammans.

Davidsson berättar att Thomas Högberg blev som en extrapappa för målvakterna, bland andra Stefan Liv och Andreas Andersson.

– De var ju inte så många i sin grupp så de blev väldigt tajta. Att vara målvakt handlar väldigt mycket om det mentala och där blev han en stöttepelare. Han försökte hålla dem nere när de var för glada men samtidigt plockade han upp dem när det blev jobbigt.

Johan Davidsson berättar också skämtsamt om att Thomas Högberg alltid hade något jävelskap för sig.

– Jag vet att han höll ledarteamet på tå hela tiden, säger Johan Davidsson och utvecklar:

– De skämtade väldigt mycket om sin vikt och hur nyttigt de åt och så vidare. Thomas hävdade att han alltid åt så nyttigt men ibland tog jag honom på bar gärning när han smugit iväg och kom tillbaka med smulor på tröjan. Men han nekade hela vägen, säger Johan Davidsson och skrattar.

Dessutom hade Thomas Högberg blivit tilldelad ett speciellt smeknamn.

– Det var vid något tillfälle under en måltid som vi pratade om kyckling, och med hans sköna västgötadialekt blev det "Köckling". Sen den dagen kallades han för ”Kyckling”, eller "Köckling".

– Han bjöd på sig själv och såg alltid till att vi hade trevligt. Han var en helt underbar människa, säger Johan Davidsson.