Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förkyld person släpptes in på avdelningen – är det verkligen rätt?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Insändarskribenterna var inlagda på Eksjö lasarett för hjärtproblem, och ifrågasätter nu varför en person som uppvisade förkylningssymptom släpptes in på avdelningen. Nu ställer de frågan till ansvariga: Ska förkylda besökare verkligen bli insläppta på sjukhuset? Representanter från Region Jönköpings län samt Höglandssjukhuset svarar direkt.

Vilka regler gäller för besökare till patienter vid Eksjö lasarett?

För behandling av hjärtproblem har vi varit inlagda drygt en vecka på avdelning D. Vi är båda mycket nöjda med vård och bemötande från personalen. För en av oss är det planerat en hjärtoperation i Linköping under vecka 29 med en total behandlingstid av ett par veckor. Inför denna är det viktigt att inga infektioner tillkommer som kan äventyra behandlingen.

Veckan före lades in en manlig patient på vår sal/avdelning. Direkt efter besöktes han av fru och son. Sonen hade en rejäl förkylning med både hosta och snuva. Vi påpekade detta för personalen varefter en sjuksköterska var och informerade dem att man inte fick vara sjuk när man kom på besök, varefter de avvek.

Men redan efter ett par timmar återkom sonen i sällskap med en annan person. Vi påpekade detta för personalen, men ingen gjorde något. En av oss kontaktade sonen som efter en stund lämnade lasarettet.

Dagen efter på kvällen kom sonen åter tillsammans med fyra andra anhöriga och vi såg dem 21.30 i dagrummet. Ingen av personalen kände för att säga till honom att lämna avdelningen.

Ovannämnda händelser ger ju anledning till oro och att man ska utsättas för onödig smittorisk.

Vi förväntar oss en kommentar från person i ansvarig ställning med information om vilka regler och rutiner som gäller vid sjukhusbesök. Det kan ju vara lämpligt att som i exempelvis Linköping ha en regel om att man endast tar emot två besökare på salen samtidigt.

Signerat Anne-Marie Johansson och Sven-Åke Axelsson

Svar direkt

Från Region Jönköpings läns sida tycker vi att det är bra att den här frågan uppmärksammas även från patient- och anhörighåll. Det är inte lämpligt att komma till vården som besökare om man själv har feber, förkylningsbesvär, diarré, kräkningar eller andra symtom som kan medföra att man smittar.

Vi kommer att förtydliga både riktlinjer och information kring närståendebesök i vården och vilket ansvar som åligger personalen för att inte utsätta patienter för smitta.

Antalet besökare har däremot inte samma betydelse när det gäller risken för smittspridning, då är framför allt eventuella infektionssymtom viktigast.

MALIN BENGNÉR

smittskyddsläkare, Region Jönköpings län

PIERRE CHERFAN

verksamhetchef medicinklinken, Höglandssjukhuset Eksjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel