Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningskostnaden för corona: 500 miljoner

Coronakrisen slår hårt mot svensk idrott. Enligt Riksidrottsförbundet (RF) förlorar landets idrottsföreningar minst 500 miljoner kronor på inställda evenemang mellan den 12 mars till 30 april.

RF skriver i ett pressmeddelande att det är en första ögonblicksbild av den ekonomiska förlusten för landets föreningar på grund av coronaviruset som sätter stopp för 1 800 idrottsevenemang under mars och april.

"Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar", säger Björn Eriksson, ordförande i RF.

Evenemangen som är med i analysen är allt från mindre föreningsevenemang till större publikhändelser som den alpina världscupen, säsongsupptakterna i fotbollsallsvenskan och SHL-slutspelet.

"Vi måste komma ihåg att både evenemang med mycket publik och evenemang med många deltagare är viktiga för idrotten. Exempelvis ställs ungdomsturneringen Irsta blixten in. Den ger vanligtvis miljonbelopp till föreningen. Pengar som skulle använts bland annat för att hålla nere kostnaderna för unga killar och tjejer", säger Björn Eriksson.

RF går nu vidare med en djupare analys som även ska räkna in evenemang fram till och med juni. I den perioden brukar större motionslopp som Vårruset samt Göteborgsvarvet äga rum.

"Vi ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, men då måste regeringen vara beredd att hjälpa våra föreningar att klara den ekonomiska knipa som de hamnar i", säger Björn Eriksson.

RF meddelade på tisdagen att man lovar att hjälpa föreningar ekonomiskt genom att inte minska det lokala aktivitetsstödet trots att antalet aktiviteter minskar. Björn Eriksson kommer också att ha ett möte med idrottsminister Amanda Lind under onsdagen.

Marie Carlsson/TT