Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få äggstra mycket koll – här är 11 fakta om påskens paradrätt

Nu stundar årets påskhelg och svenskar förväntas återigen att äta miljontals och åter miljontals ägg.

I grunden handlar påskfirandet om Jesus död och återuppståndelse, men högtiden är sedan länge även extremt förknippad med äggen.

Hur kommer då detta sig? Jo, ägget är faktiskt en symbol för liv och just Jesus uppståndelse. Dessutom var det förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påskhelgen.

För att spä på manin äggstra mycket, listar vi här elva fakta om just ägget. Hur många hade du koll på tidigare?

1. Så mycket vägde största ägget

En amerikansk höna ska inneha världsrekordet i störst hönsägg. 454 gram – alltså nästan ett halvt kilo – vägde ägget, som hade dubbla skal samt två gulor.

2. Ju äldre, desto större

Generellt sett värper äldre hönor större ägg än yngre. Dessutom har stora ägg skörare skal.

3. 10 000 porer per skal

Äggskalet har ungefär 10 000 porer som under den 21 dagar långa ruvningstiden tar upp omkring sex liter syre samtidigt som 4,5 liter koldioxid och elva liter vattenånga avges.

4. Äldre ägg mer lättskalade

Färska matvaror brukar vara att föredra, men när det gäller ägg är faktiskt de riktigt nya äggen mer svårskalade på grund av att de olika hinnorna klibbar ihop sig med varandra. Minst en vecka gamla ägg är lättare att skala och hur vet man hur gammalt ett ägg är då? Jo, genom att räkna 28 dagar bakåt från det bäst-före-datum som står på förpackningen.

5. Så vet du om ägget är gammalt

Lägg ägget i ett vattenfyllt glas för att ta reda på färskheten. Dagsfärska ägg ligger ner helt och hållet i vattnet. Ägg som är en vecka gamla ställer sig upp i glaset, medan riktigt gamla ägg flyter upp till ytan.

6. Därför finns två färger

Det finns både bruna och vita äggskal. Detta beror nästan helt och hållet på hönans färg på fjädrarna. Vita höns lägger logiskt nog vitfärgade ägg och bruna hönor lägger således – och föga förvånande – brunfärgade ägg.

7. Förvara äggen rätt

Det finns faktiskt knep som gör att ägg håller sig ätbara längre. Förvaras de med den spetsiga delen nedåt i kylskåp håller de sig ätbara i två till tre månader.

8. Frysa äggen – går det?

Ja, det går faktiskt att frysa in ägg – dock utan skal. Ägget måste knäckas innan, på grund av att skalet spricker om det läggs in i frysen.

9. Har du verkligen kokat ägget?

Om du skulle råka glömma huruvida du kokat ett ägg eller inte, finns det knep att tillta utan att riskera att knäcka ett rått ägg. Sätt ägget i spinn! Snurrar det snabbt och jämt är det kokt, medan ett okokt i sin tur snurrar långsamt och ojämnt.

10. Så många ägg äter vi

En genomsnittlig svensk äter cirka 200 ägg om året. I exempelvis Japan och Kina ligger medelvärdet på 350 ägg per person och år.

11. Så många äter ägg varje vecka

Enligt en undersökning som branschorganisationen Svenska ägg gjorde förra året, uppger 64 procent av svenska folket att de äter ägg flera gånger i veckan.

Källor: Mitt Kök (Expressen), Svenska ägg.