Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftat fall av coronaviruset i Jönköping – första i Sverige

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Ett fall av det omtalade coronaviruset har nu bekräftats hos en patient på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Det meddelar Region Jönköpings län i ett pressmeddelande på fredagen. Det är det första bekräftade fallet av viruset i Sverige. På eftermiddagen hölls en presskonferens från Rosensalen på Rosenlund som du nu kan se här igen.

Det är en kvinna i 20-årsåldern som smittats av viruset. Hon har varit på besök i Wuhanområdet i Kina och landade i Sverige den 24 januari. Regionen meddelar att kvinnan insjuknade i hosta efter några dagar och att hon själv kontaktade vården.

Detta är det första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten, skriver TT. Det första fallet i Norden bekräftades i Finland den 29 januari, då gällde det en turist från Kina.

Kvinnan är inte allvarligt sjuk, men hon är i nuläget isolerad på infektionskliniken. Regionen jobbar nu med att kartlägga eventuella kontakter som kvinnan haft sedan hon landade i Sverige.

– Kvinnan insjuknade några dagar efter att hon kommit hem och den 30 januari tog hon kontakt med sjukvården via telefon varifrån kvinnan slussades till infektionskliniken. Där fick hon ta prover och i dag, fredag, har vi fått beskedet att proverna är positiva, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under presskonferensen.

I ett pressmeddelande skickat tidigare under fredagen, skriver dock Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten detta: ”Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder”.

Folkhälsomyndigheten uppger att man har utfört ett 20-tal analyser av prover från personer som fått luftvägssymtom efter att ha vistats i det drabbade området i Kina.

Kinesiska myndigheter uppger att antalet personer som avlidit i sjukdomen som viruset orsakar i nuläget är uppe i 213, skriver TT.

På torsdagen beslutade världshälsoorganisationen WHO att klassa coronaviruset som ett internationellt nödläge. En rad flygbolag, däribland SAS, har tillfälligt avbrutit sina flygningar till och från Kina.

Läs mer om coronaviruset på Folkhälsomyndigheten