Det är dels på grund av att Eskil Erlandsson anklagas för ”olämpligt uppträdande”, dels på grund av att han anklagas för att ha tafsat på flera kvinnliga riksdagsledamöter i Moderaterna. De utsatta kvinnorna ska ha kontaktat partiföreträdare och därefter har informationen vidarebefordrats till Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson, skriver Expressen.

Enligt uppgifter till Expressen har utredningen mot Erlandsson pågått i flera månader. Det ska handla om tre incidenter, två under förra året och en under 2016.

– Eskil har på uppmaning av mig valt att lämna sin riksdagsplats. Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt. Ingen ska behöva känna sig utsatt och jag tar dessa uppgifter på största allvar. Därför har jag uppmanat honom att kliva av sin riksdagsplats, vilket han nu valt att göra, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson i ett skriftligt uttalande till Expressen.

Tidigare under torsdagen stod det även klart att Erlandsson petades som talesperson i landsbygdsfrågor, hans andra petning under Annie Lööfs partiledarskap.

Eskil Erlandsson från Torpa utanför Ljungby har under lång tid varit en av Centerpartiets mest framträdande och kända företrädare.

Via partiets presstjänst meddelar Erlandsson till Expressen att han inte vill kommentera frågan ytterligare utan ”att han med hänsyn till sin familj avgår”.