Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vecka för klimatet

Under kommande dagar anordnas Klimatveckan i Eksjö. Förhoppningen är att engagera kommuninvånarna i frågor som rör klimat och hållbarhet. – Alla kan bidra med sitt strå till stacken, säger Maria Lagneby.

Det har tidigare arrangerats klimatveckor på regional nivå, men i år får evenemanget en lokal prägel. Klimatveckan 2018 innehåller flera programpunkter som är öppna för allmänheten. Andra anordnas inom den kommunala verksamheten, som workshops med måltidspersonal och elever.

Kommunens hållbarhetsstrateg, Maria Lagneby, hoppas väcka kommuninvånarnas nyfikenhet kring viktiga frågor som berör oss alla.

– Vi kan inte lyckas som helhet, om vi inte jobbar som en helhet. Alla kan vara med, alla kan bidra med sitt strå till stacken, säger hon.

Med Klimatveckan vill kommunen verka för ett långsiktigt perspektiv. Hållbarhet gäller inte bara ekologi utan även ekonomiska och sociala frågor.

– Det är ett sätt att kraftsamla. Det räcker egentligen inte med en vecka förstås, det behöver vi göra alla 52 veckor om året, säger Maria Lagneby.

"Solsafari"

Kommunen är en stor aktör när det gäller matfrågor. Maria Lagneby ser gärna en större förståelse för hur maten är producerad, vilket bland annat kan råda bot på slöseriet.

– Matsvinnet är en stor klimatbov. Vi slänger så otroligt mycket mat, säger hon.

Något annat som intresserar många är solceller till bostaden. Under Klimatveckans solsafari får besökarna möjlighet att besöka fyra olika solcellsanläggningar i Eksjö kommun och ställa frågor till ägarna.

Svåra frågor

Maria Lagneby betonar att Klimatveckan är ett sätt att öka medvetenheten om hållbarhetsfrågor.

– Jag tror inte på att piska fram förändringar. Vi behöver skapa förståelse och väcka nyfikenhet för de här frågorna. Det gäller väldigt komplexa saker. Då är det viktigt att bryta upp det så att det blir tydligare och enklare att förstå.

Hon ser kommunens klimatvecka som ett test. Förhoppningen är att evenemanget växer i framtiden och engagerar fler personer.

– Det här är ett litet embryo, ett litet test. Det finns mycket mer att göra till nästa år.