Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny översiktsplan tas fram: "Ett spännande arbete påbörjas nu"

Nu ska arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Eksjö kommun starta. Nuvarande översiktsplan är från 2013. – Det är ett jättestort arbete, säger Markus Kyllenbeck (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Eksjö kommuns senaste översiktsplan är från 2013. I juni förra året beslutade kommunfullmäktige att ett nytt förslag till en ny översiktsplan ska tas fram.

Syftet med en ny översiktsplan är att den ska användas som ett strategiskt styrdokument. Sedan 2013 uppges det att flera förutsättningar har förändrats. Även nya och förändrade krav på utformningen av översiktsplanen ställs av statliga myndigheter.

Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan brukar ledas av samhällsbyggnadssektorn. Övriga sektorer och bolag kommer med inspel i arbetet.

Kommunstyrelsen har beslutat att tillsätta en politisk styrgrupp som arbetar mot förvaltningen.

– Styrgruppen består av fyra personer från Alliansen och två från oppositionen. För att säkerställa att alla politiska partier ska få insikt och inflytande i arbetet har vi valt att också ha en politisk referensgrupp, med en person från varje parti, säger Markus Kyllenbeck.

Under arbetet med att ta fram en ny översiktsplan ska det bland annat hållas medborgardialog. Det finns förslag om att dialogen ska vara mer ämnesorienterad där hela kommunen diskuterar gemensamt kring frågor som exempelvis hållbara transporter, bostadsförsörjning, kollektivtrafik och klimatanpassning.

– Det blir ett spännande arbete som påbörjas nu, säger Kyllenbeck.

Målet är att i slutet av 2021 anta den nya översiktsplanen i kommunfullmäktige.