Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En musikupplevelse utöver det vanliga

På onsdag inleds sommarsäsongen i Hörnebo skiffergruva utanför Ramkvilla. Under varje onsdag fram till mitten av augusti bjuder gruvan in till en minst sagt annorlunda musikupplevelse.

På Ramkvillas hemsida berättas det om Hörnebo skiffergruva. Där går det att läsa hur takskiffer bröts som mest intensivt i gruvan under senare hälften av 1800-talet. 

Fastän gruvan är nedlagd sedan länge gör den sig ständigt påmind genom den tunnel som är insprängd i berget mellan dem två schaktens botten.

En helhetsupplevelse

Bara för att gruvan inte fyller sin funktion längre innebär det inte att den står tom. Varje sommar arrangeras nämligen musikframträdande i en upplyst gruva. I sommar kommer den gamla skiffergruvan att agera scen under sex onsdagar i rad. Magnus Färjhage som sitter med gruvkommittén beskriver stämningen i gruvan.

– Stämningen i gruvan är speciell på många olika sätt. Först möts man av den långa gruvgången som leder till själva brottet. Eftersom spelningarna börjar 22 använder vi belysning vilket gör att den redan storslagna miljön blir ännu mer stämningsfull. Dessutom är akustiken i gruvschaktet speciell. Det ekar ingenting vilket gör att alla toner blir "rätt" från början, säger han.

Lokalt samarbete

Ramkvillas hembygdsförening, som står bakom projektet, samarbetar med en rad av lokala aktörer. Exempelvis kommer Ramoa Adventure Village att ha speciella erbjudanden i samband med musikframträdandena på onsdagarna. Något annat som är centralt i och med evenemanget är såklart artisterna. Under de sex onsdagarna blandas lokala förmågor med de som reser långväga samtidigt som erfarna musiker blandas med nybörjare.

– Vi vill ge lokala artister med utvecklingspotential chansen att uppträda trots att de har liten erfarenhet av scenframträdanden. Vårt mål är alltid att hitta lokala artister som håller hög kvalitet, förklarar Magnus Färjhage.

– Som helhet är det en fantastisk kulturupplevelse som utmärks av en speciell miljö, en annorlunda musikupplevelse och lokala artister. Jag brukar säga att en onsdagskväll inte kan spenderas på ett bättre sätt än i gruvan, berättar han.

Uppträder nu på onsdag gör Matilda Lundberg och Daniel Abrahamsson.