Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlyst flicka hittad på Höglandet – poliser fick resa 260 mil

Tur och retur Sävsjö–Boden förde helgens jobb en av Höglandets polispatruller. Detta sedan en efterlyst tonåring hittats i Sävsjö.

När efterlysta personer, som avvikit från något boende, återfinns är det polisens uppdrag att så snart det går transportera den återfunna personen tillbaka till boendet.

Så när en efterlyst flicka i nedre tonåren återfanns på en adress i Sävsjö kommun visste Höglandspolisen vad som gällde.

– Lagstiftningen ser ut så här och det är inget konstigt med det. Transporten måste bara utföras. Det som som sticker ut i det här fallet är att flickan, som är hemmahörande i Stockholm, för tillfället är placerad på ett boende i Boden, säger Jens Andersson, Polisen Höglandet.

Lång resa

Mellan Sävsjö och Boden är det 128 mil. Att köra bil nonstop skulle tagit 15 timmar enkel resa, men patrullen hittade ett något snabbare alternativ.

– Poliserna som skulle sköta transporten körde först flickan till Stockholm och kunde sedan ta henne därifrån med flyg till Boden. De var i tjänst under 17 timmar i sträck för att verkställa transporten.

Polisen kunde lokalisera flickan under lördagen efter att såväl personal i Sävsjö kommun som kyrkliga företrädare kontaktat dem om att hon fanns hos en man i Sävsjö.

Inget brott

Polisen vill inte närmare gå in på hur flickan och mannen känner varandra men understryker att mannen inte är misstänkt för något brott.

– Nej, inget brott misstänks i sammanhanget, säger Jens Andersson.

Poliser i olika regioner har möjlighet att samarbeta om längre transporter.

– Men i bland kan det ändå vara bra att låta samma personal sköta hela uppdraget, förklarar Jens Andersson.

Uppgifter saknas om hur flickan kunnat ta sig ända från Boden till Sävsjö och hur länge hon vistats där innan det blev dags att åka tillbaka.