Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Effektivisering ska spara in miljoner

— Om varje medarbetare skulle effektivisera varje arbetstimme med en minut, skulle vi spara in 25 miljoner kronor. Det säger kommunalråd Henrik Tvarnö (S) i en kommentar till halvårsbokslutet. Effektiviseringen skulle i förlängningen ge färre anställda.

Henrik Tvarnö säger att man kan vara försiktig, för att siffrorna alltid blir bättre mot årets slut. Men med detta mångmiljonunderskott räcker det inte riktigt med att bara vänta.

– Det krävs faktiskt en hel del åtgärder. Det första vi måste titta på är hur vi använder den kraft, de resurser vi har, säger han.

Tvarnö berättar att kommunen växt med 300 fler medarbetare under denna mandatperiod, mot förra.

— För att få en plattform och organisation att stå på. 250 fler i skolan, ett 70-tal fler i vård- och omsorg.

Men det går att effektivisera verksamheten, anser han.

— Vi är 2900 anställda. Om alla våra anställda hittar en minut i timmen så blir det åtta minuter per dag. En effektivisering värd 25 miljoner kronor.

Detta skulle kunna tolkas som att de kommunanställd inte arbetar tillräckligt effektivt idag?

— Det är inte så att folk går omkring och inget gör. Det gäller bara att sålla bort onödig administration. Det gäller att hitta glappen mellan olika saker, att göra rätt sak i rätt tid. Om ett möte tar en timme så kanske det går att effektivisera med 15 minuter till 45 minuter.

På sikt innebär detta besparingar med färre anställda.

Vad anser du om att regeringen inte kompenserar kommunerna för LSS-kostnaderna?

— Alliansregeringen ändrade regelverket och nu har vi ett antal domar, regleringsbrev från socialdemokraterna och arbete för att få bort fusket. De tre sakerna tillsammans gör att en del hamnar i kläm och detta måste riksdagen reglera. Men jag är besviken över den socialdemokratiskt ledda regeringen, jag hade hoppats att de hade kommit överens med de andra partierna och lösa detta, nu får vi vänta på utredningen som kommer i december.

”Kan inte snurra på”

Effektivisering och åter effektivisering. Det är det som ska minska budgetunderskottet menar kommunalråd Jan Johansson (VF).

— Vi tar på absolut fullaste allvar tag i ekonomin och följer verksamheterna extra noga. Det görs väldigt mycket nu ute på förvaltningarna för att effektivisera arbetet. Den politiska ledningen har träffat dels olika nämnder men också samtliga förvaltningschefer. De har fått i uppdrag att ta fram olika åtgärder, för detta kan inte snurra på. Åtgärderna ska presenteras vid en extra budgetberedning den 21 september, säger han.

Du menar att verksamheten inte bedrivs tillräckligt effektivt idag?

— Nej, i vilken organisation det än är ska man se till ökad effektivitet, inte bara slentrianmässigt anställa folk med pengar vi inte har. När det blir aktuellt att tillsätta en ny tjänst ska man se över organisationen och se om inte dessa uppgifter kan skötas av någon som redan är anställd, svarar Jan Johansson.

— Det är alltså inte så att man ska skära ner på den och den verksamheten, eller lägga något i malpåse. Vi måste se till att behoven i första hand tillgodoses. Henrik och jag är väldigt tydliga med detta. Alltså inga våldsamma förändringar utan effektivisering. Efter de möten som vi haft är nämnderna införstådda med detta.

”Effektivisering”

— Alla inser att det är allvarligt läge. Nu ska vi ha en extra budgetberedning framöver och se vad som händer där. Det måste till olika åtgärder, det är alla överens om, säger oppositionsråd Dan Ljungström (C).

— Vi måste effektivisera. Det handlar mycket om chefs- och ledarroller. De är viktiga för att få bra ordning på saker och ting, för att styra upp. Det har varit mycket chefsbyten inom vård- och omsorg och det underlättar inte saker och ting där.