Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurägare riskerar viten efter bristande skötsel

En djurägare i Sävsjö kommun riskerar flera viten om den inte åtgärdar återkommande problem med djurskötseln. Djurägaren har fått flera förelägganden men bristerna i skötseln kvarstår och nya uppkommer.

Djurägaren har fått ett beslut om föreläggande med vite på flera punkter då det förekommit återkommande brister i djurhållningen.

Flera djur har haft problem med renligheten, pälsen och hälsan på grund av de vistats i dåligt rengjorda ytor. De har visat tecken på problem med nacke och rygg på grund av dåligt anpassade foderbord och foderfronter. Stängsel och väggar har varit dåliga och inte hållit djuren inhägnade.

En anonym tipsare till tidningen vittnar om att djurägaren har en "oförmåga eller ovilja att hålla sina djur instängslade". Tidigare har det även noterats problem med tillgång till foder och vatten.

Länsstyrelsen i Jönköping har beslutat att ge ett vitesföreläggande där flera punkter ska vara åtgärdade inom en dag eller en vecka. Djurägaren har fått föreläggandet skickat till sig men då man på länsstyrelsen inte fått något delgivningskvitto har inte tidsfristen för att åtgärda bristerna gått ut än, trots att föreläggandet skickades för snart en månad sedan.

— Det kan vara så att djurägaren inte fått föreläggandet men det kan också vara så att hen inte skickat tillbaka kvittot bara. Det normala är att vi skickar ut med post men det kan bli så att vi skickar ut med en stämningsman om vi inte får en bekräftelse på att djurägaren tagit emot föreläggandet, säger länsstyrelsens veterinär på djurskyddsenheten.

Någon uppföljning har inte gjorts sedan föreläggandet, trots att det alltså snart gått en månad sedan det skickades men länsstyrelsens veterinär säger att så snart djurägaren är delgiven kommer man att följa upp detta.

— Det här är ingen spektakulär djurhållning utan det händer till och från att det blir såhär. Det här är djurägarens första vitesföreläggande, men fortsätter det kan det bli att man omhändertar djuren eller ger högre viten för att motivera viljan att åtgärda felen. Det kan också bli så att man gör en djurförbudsprövning, men hur man eventuellt går vidare beror på hur det ser ut då.

Problemet med smutsiga djur och brister i miljön uppmärksammades redan 2014 och problemen har sedan påtalats ett flertal gånger. Djurägaren har heller inte gjort något åt att djuren har hosta och är snoriga samt har skavda nackar och långa klövar.

Länsstyrelsen pekar på flera punkter i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen som djurägaren inte uppfyller. Enligt deras dokument visar djurägaren tecken på oförmåga att sköta den mängd djur som hanteras med nuvarande bemanning.