Hösten 2016 aviserade Telia att man under 2017 ämnade göra en satsning på fiber i Holsbybrunn och Kvillsfors. Satsningen omfattade 615 villahushåll och företag.

”Fiberfebern fortsätter och det känns jättebra att kunna erbjuda så många en stabil internetuppkoppling som ger både hushållen och företagen helt nya möjligheter”, kommenterade Linda Hernström, chef för Telia Fiber, i ett pressmeddelande.

Telias investeringsplaner hindrar dock inte Njudung Energi i sina utbyggnadsplaner av fibernätet. Under tisdagen höll man ett informationsmöte i Equmeniakyrkan i Kvillsfors. Inför mötet var Njudung Energis bredbandschef Timo Tinderbeck hoppfull om en stor uppslutning.

Vi kör vår linje och fortsätter enligt vår utbyggnadsplan där Kvillsfors har ingått från början. Vi är inte ute efter att fiberkriga, vårt öppna stadsnät är öppet för alla, inklusive Telia, förklarar Tinderbeck.

Just nu håller Njudung Energi på att ansluta villor i Tomaslunden i Vetlanda och Bäckseda. Anslutningsgraden är hög, 97 procent av invånarna i Tomaslunden respektive 95 procent i Bäckseda har valt att anta erbjudandet från Njudung Energi.

Om anslutningsgraden inte blir lika hög i Kvillsfors, fortsätter ni då med kampanjen?

Absolut, vi har inte satt någon procentgräns utan vi kommer att följa utbyggnadsplanen och bygga där vi sagt att vi ska bygga, säger Tinderbeck.

Förutom Kvillsfors så ska Njudung Energi även bygga ut fibernätet i Sjunnen, Skede och Ekenässjön under 2018.

Vår utbyggnadstakt har legat på cirka 1 000 villor om året men faktum är att vi under nästa år ökar utbyggnadstakten till cirka 1 300 villor. Vi kommer med samma erbjudande till alla som bor i kommunen. Vi drivs inte av vinstintresset utan det är möjligheten att forma samhällstrukturen som engagerar, att så många som möjligt ska kunna ta del av den digitala utvecklingen, framhåller Tinderbeck.