Nyår är ofta förknippat med glädje och en känsla av nystart när det gamla året tar slut och det nya året börjar. För familjen Åkvist i Smålandsstenar började emellertid det nya året på värsta tänkbara sätt. För 19 år sedan dog Anders och Kristinas då 5-åriga son Linus i cancer och varje nyårsafton åker familjen till graven för att tända ett ljus, vilket man gjorde även detta år.

När familjen kom tillbaka dagen efter gjorde man en skrämmande upptäckt. Någon eller några hade vandaliserat Linus grav. Dekorationen var söndersparkad och ljuset som familjen tänt dagen innan låg vid en grav i närheten.

– Det har gått några dagar nu men jag är fortfarande uppriven. När vi kom till graven började jag gråta. Man blir så ledsen och trots att det var länge sedan han dog så känns det hemskt, säger Kristina om vandaliseringen.

På kyrkogården hittade familjen raketpinnar och Kristina misstänker att någon har varit på kyrkogården och skjutit raketer under nyårsnatten.

– Ja, vi hittade ju raketpinnar på kyrkogården så någon typ av raket har personen eller personerna skjutit. Sen om personen som sparkat sönder dekorationen var full eller inte vet jag inte men vem gör något sådant? undrar hon.

Än så länge vet ingen vem eller vilka som har varit på kyrkogården och vandaliserat graven men Kristina hoppas ändå att den eller de som gjort detta har dåligt samvete.

– Jag gick och knackade på dörren till husen som ligger närmast kyrkogården för att se om någon har sett något men det verkar inte som någon gjort det. Jag hoppas bara att den eller de som har gjort det mår riktigt dåligt. För man gör inte så. För en kyrkogård ska man inte vara på mer än att få lite tid vid graven. Man är inte där och leker, och man är inte där och skjuter raketer och förstör. Man gör inte det, säger hon.

Magnus Rickardsson som är kyrkogårds- och fastighetschef i Gislaveds pastorat tycker även han att det som har hänt är upprörande.

– Jag blir faktiskt bedrövad när jag hör sådant här. Som tur är händer det inte särskilt ofta men här kan man verkligen prata om att de anhöriga blir kränkta, säger han.

– För det första så är det ju inte tillåtet och för det andra så är det ju högst olämpligt. Det ska ju råda gravfrid och det ska råda lugn och ro. Sen kanske det smäller runt omkring ändå när det är nyårsafton men det ska absolut inte skjutas raketer från kyrkogården. Vi hoppas att detta var en engångsföreteelse men vi kommer att vara mer uppmärksamma fån och med nu.