Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tystnaden den värsta biverkningen av psykisk ohälsa

Samhället ska ha en preventiv roll för att förebygga den psykiska ohälsa som alltid kommer att finnas, skriver (H)järnkoll Jönköpings län.

Du kanske inte alltid tänker på det, men du har en psykisk hälsa, oavsett om den är god eller dålig. Psykisk hälsa är relativ och inte något som vi kan ta för givet. Den psykiska hälsan påverkar vårt dagliga liv och vårt välbefinnande. Psykisk ohälsa innefattar allt från psykiska besvär till psykisk sjukdom.

Det kan fortfarande upplevas som skrämmande med psykisk ohälsa, trots att tre av fyra av erfarenhet av det.

Som ordförande i (H)järnkoll Jönköpings län ser jag behovet av att vi bryter den skam och skuld som finns kring psykisk ohälsa. Den är en del av livet precis som glädje, skratt, gråt, sorg och förlust. Precis som det är lika naturligt att gå upp på morgonen, dricka kaffe och scrolla på telefonen. Lika naturligt är det att livet går upp och ner, att somliga drabbas av fysisk sjukdom och att somliga drabbas av psykisk ohälsa.

Det är ingen som väljer att bli sjuk, det är livet som drabbar en och livet drabbar oss olika. Det handlar om hur vi själva hanterar det och hur vår omgivning agerar när situationen är ett faktum.

Oavsett om du drabbats själv eller om det är en närstående så blir din tillvaro ett minfält där du bär skyddsväst, men du vet inte om den hjälper. När väl ohälsan slagit till. De vårdinsatser som erbjuds är inte säkra och ges särskilt inte i dessa Coronatider. Då psykakuten frågar om du inte kan vänta eller vända dig till öppenvården istället då de har en rädsla för Corona. En patient ska överhuvudtaget inte ställas in för det valet, när väl hjälp söks.

Så vill vi i (H)järnkoll inte att det ska se ut. Vi vill ha ett samhälle där hela kroppen innefattas i acceptansen. Där samhället har en preventiv roll för att förebygga den psykiska ohälsa som alltid kommer att finnas oavsett vad. Just på grund utav att vi är människor. Människor som är komplexa som lever och drabbas av situationer eller psykiska sjukdomar. Vi vill ha en säker psykiatri som ger adekvat vård.

Eftersom psykisk ohälsa är så vanligt har antagligen de flesta i din omgivning egna upplevelser och erfarenheter. Att prata om psykisk hälsa och ohälsa är varken svårt eller farligt.

Oftast är tystnaden och frånvaron socialt sett den värsta biverkan i förlängningen och det är många som blir diskriminerade i skolan, på arbetet, i vården eller i umgänget med andra människor.

Våga prata psykisk hälsa och ohälsa, våga fråga dina arbetskamrater, vänner eller familj. Berätta själv vad du tänker kring psykisk ohälsa och du behöver inte vara expert. Det räcker med att du är medmänniska.

Ponera att en person i din närhet drabbats av hjärtinfarkt, det är ingen som skäms för det. Det finns inget stigma i detta, vi kan räkna upp flera fysiska sjukdomar och du finner en hierarki i dem. Att det finns en status och en trappa i vad som är intressant och ointressant.

Här hamnar den psykiska ohälsan utanför ramarna, du nämner den inte och det pratas inte om den. Vi i (H)järnkoll lägger ingen värdering i att rädslan finns för att prata om någonting som blir för svårt. Det vi lägger en värdering i är att alla har samma rätt oavsett psykiska olikheter. Att alla har ett människovärde oavsett hur livet drabbar en och att det finns en plats för alla.

Våga vara medmänniska, våga fråga hur det är. Våga vara där, även när livet inte ter sig som det ska. Våga sträcka ut din hand!

Våga prata.

Lisa-Maria Ek

Ordförande

(H)järnkoll Jönköpings Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel