Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar över länsbussarna

Det blir Buss i Väst AB och Karlssonbuss i Vaggeryd som kör regionbusstrafiken från och med juni 2020. Det kommer även bli minst en ny linje och dubbeldäckare kommer att köras.

Jönköpings Länstrafik är nu klara med sin upphandling om regionbusstrafiken i länet. Kontrakten gäller för en avtalsperiod som börjar i juni 2020 och sträcker sig nio och ett halvt år fram i tiden.

Fordonen kommer att köra med biogas, biodisesel eller el.

– Det här är startskottet för ökad användning av biogas i länet och möjliggör etableringar av fler publika tankställen, säger Rune Backlund (C), ordförande i nämnden för trafik- infrastruktur och miljö, i pressmeddelande.

Nya dubbeldäckare

I det nya trafikavtalet med bussoperatörerna så blir det ett stärkt stråk mellan Värnamo och Jönköping med en ny linje som kommer gå med dubbeldäckare. Det kommer även göras generella satsningar på fler snabbusslinjer i länet.

– Det finns möjlighet att starta sträckor där det finns en efterfrågan på ett miljövänligt alternativ, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på länstrafiken.

Wi-fi på bussar

Fordonen kommer att bli längre med fler sittplatser, wi-fi, usb-laddare, barnstolar, cykelhållare och hjärtstartare. Trots upprustningen ska priset legat på förväntad nivå berättar Carl-Johan Sjöborg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik, inte heller drivmedlen ska ha förändrat prisbilden.

– Vi var oroliga att det skulle bli dyrare med fossilfria drivmedel men det verkar inte så, så det känns jättepositivt, säger han.

Tidigare har Buss i Väst och Nettbuss varit huvudentreprenörer i länet, de har i sin tur haft underentreprenörer. I upphandlingen ingår även stadstrafiken i Tranås, Vetlanda, Nässjö och Värnamo. Det sista steget är upphandlingen för stadstrafiken i Jönköping, där ska förfrågningsunderlaget skickas ut under nästa år.