Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skänker 15 000 till Erikshjälpen

Lindåsassjöns Bredbandsförening fick pengar över när föreningen lades ner och bredbandsnätet togs över av Njudungs Energi. De 15 000 som fanns kvar valde föreningens medlemmar att skänka till Erikshjälpen.

När invånare runt Lindåsasjön insåg att de riskerade att bli isolerade utan bredband gjorde de slag i saken och startade upp en egen förening, Lindåsasjöns Bredbandsförening. Processen var komplicerad och kostsam men projektledaren Lars Hermansson menar att det var värt besväret.

– Vi ville hänga med i utvecklingen och kommunicera snabbt med omvärlden. Idag har vi lika snabb uppkoppling som i Göteborg och Stockholm, berättar han.

15 000 till Erikshjälpen

Det fanns aldrig ett intresse av att driva ett eget bolag hos medlemmarna i Lindåsasjöns Bredbandsförening. Därför valde man att Iägga ner föreningen i december 2016 för att låta Njudungs Energi ansvara för driften av bredbandsnätet. Istället för att ge tillbaka pengarna till de 54 hushåll som var med och finansierade projektet, kom man överens om att skänka de 15 000 som fanns kvar till Erikshjälpen.

– Vi ville medverka till något ytterligare gott, förutom att invånarna runt Lindåssjön fått bredband. Erikshjälpen har ett gott rykte och många utav oss medlemmar kände till dem sedan tidigare, säger projektledaren Lars Hermansson.

"Win win-projekt"

Lars Hermansson beskriver installationen av bredbandsnätet runt Lindåsasjön som ett "win win-projekt" där både invånarna runt sjön och människor som har det sämre ställt har fått ut något positivt av satsningen. Dock är han kritisk till att det inte satsas mer på bredband i landsbygden från statens sida.

– Det är tack vare oss som bor här det finns ett nät idag. Flera av dem som bor på landsbygden har inte lyckats få tillgång till bredband. Det är beklagligt eftersom uppkoppling motverkar avfolkning och gör en plats attraktiv att bo på.