Gustavfonden är en relativit nystartad förening, som har som enda syfte att skapa bättre möjligheter för NIF:s barn- och ungdomsverksamhet.

– Vi har hittills genom gåvor från företag, privatpersoner och organisationer lyckats samla in 100 000 kronor varav vi under den här säsongen har delat ut 50 000 kronor, berättar Rolf Lind.

Han ingår i styrelsen för fonden tillsammans med Ulf Fransson och Maj-Inger Johansson.

Ska stödja ungdomsbandyn

– Tanken är att kunna stötta hushåll och familjer, som behöver hjälp för att kunna utrusta sina barn med nya skridskor och sådan utrustning som krävs, fortsätter Ulf Fransson.

Barnen växer ur sina skridskor fort och nya behövs vart och vartannat år.

Rolf Lind har greppat en Lasse Åberg-tavla föreställande vår konung. Upplagan är på endast 75 exemplar och den som säljs har nummer 16.

Foto Christer Undfors

Som ett led i att ytterligare stärka fonden tar nu styrelsen ett nytt grepp för att få in pengar till ungdomsverksamheten.

De har sedan i höstas jobbat med att samla konstverk till en stor konstauktion, som ska äga rum lördagen den 28 mars.

Idén lär speciellt komma från Rolf Lind, som har ett stort konstintresse och väckte intresset från de båda andra i styrelsen till att dra igång projektet.

Många har skänkt

Sedan i höstas har de arbetat med att samla in konstverk från alla håll och kanter.

– Vi har fått såväl privatpersoner som företag att ställa upp och skänka konst i alla dess former till oss, säger de.

Och det är ingen dålig samling de har lyckats få ihop. Här finns konstverk från exempelvis Tommy ”TC” Carlsson, Jon Pärson, X-et Erixon, Lasse Åberg, Brusewitz, Gunilla Mann, Erik Persson, Axel Olsson, Karl Grössl, Harald Wiberg, Yrjö Edelmann, Hilding Rösiö, Stig Fyring, Peter Lundström, och Henry Gustavsson.

Ett av många fina konstverk visas av Maj-Inger Johansson i styrelsen för Gustavfonden. Alla verk är tänkta att säljas på konstauktion sista lördagen i mars.

Foto Christer Undfors

Bland de lokala konstnärerna kan vidare nämnas Leif Liljeblad, Adelöv, och Lennart Grandelius, Eksjö. Fonden har även fått in en tavla av Axel Bengtsson i Forserum, vars naiva målningar har rönt stor uppmärksamhet. Här har även länsmuseet visat intresse av att titta närmare på tavlan.

– Det har gått över förväntan. Sammanlagt har vi ett 60-tal utrop, som gäller oljemålningar, fotografier, tempera, keramik, statyett, akvarell och figurativ konst, säger Rolf Lind.

Karin ska svinga klubban

Allt ska gå under klubban lördagen den 28 mars är det tänkt. De har lyckats engagera en välkänd profil till att hålla i klubban: Karin Laserow från tv-programmet "Bytt är bytt".

– När hon fick klart för sig vilket ändamål vi jobbar för och hur vi arbetat med det här projektet fick vi klartecken från Karin, berättar Lind.

Platsen för auktionen blir Nässjö konsthall, men det var inte helt givet från början.

Karin Laserow från TV:s "Bytt är bytt" kommer till Nässjö för att hålla i Gustavfondens konstauktion till förmån för NIF:s ungdomsbandy.

Foto Privat

– Ett nej är ändå något att arbeta vidare med, säger de.

Det blev nämligen till slut klartecken till att få ta konsthallen i bruk några timmar under den här lördagen.

Utropspris på vissa verk

Det kan bli trångt i konsthallen – Styrelsen för fonden har bearbetat konstföreningar i hela länet och andra kontakter för att intressera folk för auktionen.

– Jag tror många har förstått att vi har fina verk att sälja, säger de.

Att allt ska gå under klubban är en sanning med viss modifikation.

– Vi ska ha ett utropspris för vissa mer värdefulla verk, som inte kan säljas för billigt. Då får vi ställa undan dem till en annan gång och hoppas på ett rättvist värde. Det skulle inte kännas bra, varken för oss eller givarna, om en tavla säljs på tok för billigt.

"TC" och Lasse Åberg lockar

Maj-Inger Johansson visar exempelvis en målning av Tommy "TC" Carlsson, vars värde uppskattas till cirka 6 000-7 000 kronor.

I samlingen finns också en Lasse Åberg-litografi av kungen, en upplaga av endast 75 exemplar och här finns chans att köpa nummer 16. Även den tavlan ska få ett utropspris.

Ulf Fransson har här tagit fram en målning över Nässjö stad med Runnerydssjön i förgrunden.

Foto Christer Undfors

Styrelsen är medveten om att konst inte riktigt varit i ropet det senaste decenniet. Yngre generationer vill hellre ha "rena" väggar och kanske endast en bild på väggen, typ röd London-buss mot svartvit stadsmiljö i bakgrunden.

– Visst är det så, men vi har fått signaler om att det börjar vända. Jag talade bland annat med en företrädare för Kronstöms i Tranås, som ansåg att konsten börjar kommer mer i ropet igen och märkt av en viss prisökning, säger Rolf Lind.

Om en läsare nu tänker att "jag skulle också vilja bidra med ett konstverk" så möter det inget hinder att kontakta någon i styrelsen.

– Nej, det är bara att höra av sig, säger de.