Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hjälper flyktingar

Under den senare delen av januari kommer Ovanåkers kommun att ta emot 21 nya flyktingar. Det handlar om kvot-flyktingar som redan har sina uppehållstillstånd klara när de anländer. De kommer från Afghanistan, Etiopien, Burundi och Republiken Kongo.

– Det känns bra att veta att dessa flyktingar får stanna kvar. Vi kan på en gång börja arbetet med att integrera dem i det svenska samhället. Målet är att de ska kunna komma ut i ett arbete, säger kommunens samordnare och handläggare Ingrid Lundin som har jobbat med flyktingmottagningen sedan första augusti 2006.

Under denna tid har kommunen hunnit ta emot närmare 300 flyktingar. Under två år är de hos kommunens integrationsenhet och förbereder sig för ett liv i Sverige.

– Jag tycker jag har världens bästa jobb. Det är otroligt omväxlande. Ena dagen kan jag stå och skruva upp en lampa i taket i en lägenhet vi gör iordning. Det är roligt att möta alla positiva reaktioner från våra flyktingar, men även jag kan känna att jag är himla trött på det så är det för alla, säger Ingrid Lundin.

Före jul besökte hon Erikshjälpen i Edsbyn för att plocka ihop möbler och husgeråd till de nio lägenheter, som nu har ställts iordning för de nya flyktingarna. Flera som kommer denna gång är ensamstående.

– Lägenheterna är enkelt möblerade med det nödvändigaste som köksbord, stolar, sängar, soffa, soffbord, gardiner och lampor. Det är absolut ingen lyx. Vi är även tacksamma för möbler som privatpersoner har skänkt till oss, säger Ingrid Lundin.

Carina Lindberg jobbar som mottagningsassistent på halvtid sedan 2008. Hon jobbar i Röda korsets tidigare lokal i Alfta med bland annat den kommunintroduktion flyktingarna får. Mycket av informationen handlar om vardagssaker som hur man handlar, går på banken och åker buss.

– Jag tycker det är helt otroligt roligt att arbeta med flyktingar och möta den uppskattning man får. De här människorna ger så mycket tillbaka, när man hjälper dem, säger Carina Lindberg.

Ingrid och Carina möter först de nya flyktingarna på flygplatsen i Sundsvall. Bussen tar flyktingarna till Alfta och lägenheterna där. Sedan väntar hälsoundersökning, en hel del blankettifyllande, när de väl har blivit folkbokförda och fått de fyra sista siffrorna i personnumret efter tre-fyra veckor kan de börja på svenska för invandrare (SFI).

Barnen kommer snabbt till skolan och får först gå i förberedelseklass och parallellt möta sin ordinarie klass.

Numera sker samhällsorienteringen om sådant som lagar och regler på det egna hemspråket. Här samarbetar Ovanåker med Bollnäs.