Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger dina glasögon nytt liv – i Tanzania

I Tanzania bor 43 miljoner människor. Det är också ett av världens fattigaste länder – ungefär 40% av befolkningen lever på mindre än en dollar per dag. Glasögon är dyra, därför ditt gamla par göra riktigt stor skillnad för någon i behov av hjälp.

I Sverige finns mängder av glasögon som ligger och skräpar i skrivbordslådor och byråer. I en låda gör de inte särskilt stor nytta men genom att skänka dem till Specsavers så ger du dem nytt liv.

-Vi tar emot enkelslipade glasögon och solglasögon, med och utan styrka. Både barn och vuxna är i stort behov av hjälp så alla bidrag är bra, säger Sara Eriksson på Specsavers i Vetlanda.

Läs mer om Specsavers arbete i Tanzania

Reser till Tanzania

Glasögonen som samlas in i butikerna samlas ihop och tas med till Tanzania av ett team med optiker och optikerassistenter. Där genomför teamet syntester på behövande. Många får prova ut sitt allra första par glasögon.

-Projektet började 2013 och har gett tusentals människor bättre syn.

Ett par glasögon kan göra det lättare att skapa sig ett bättre liv. Med fullgod syn kan fler utbilda sig, arbeta och försörja sig och sin familj.

Tar ansvar

Specsavers satsning i Tanzania är ett så kallat CSR-projekt. CSR står för Corporate Social Responsibility, vilket är engelska för ”företags samhällsansvar”. Det handlar om att ta samhällsansvar genom ekonomiska, miljömässiga och sociala perspektiv.

-Att ge bort dina gamla avlagda glasögon kan göra stor skillnad och ge en annan människa ett bättre liv. Så vi hoppas att så många som möjligt väljer att komma in till oss för att lämna in de par som inte används.

Läs mer om Specsavers arbete i Tanzania