Genom att ansluta dig till fibernätet gör du en bra framtidsinvestering. Du säkrar på så sätt ett tryggt och pålitligt sätt att kommunicera med omvärlden. De små glasfibrerna i ledningen ger en snabb och driftsäker uppkoppling som öppnar upp för en rad moderna tjänster.

-Idag används internet till så mycket mer än förr. I ett normalt hushåll har man ofta flera enheter uppkopplade samtidigt. Du kanske styr ditt larm och streamar film till din TV samtidigt som flera familjemedlemmar är uppkopplade med sina telefoner. Därför behövs bättre lösningar än tidigare, berättar Anders Beckman på Tranås Energi.

Läs mer om projektet

Här levereras fiber på rulle.

Foto Erik Hellquist - BILDMAKARNA HB

Två alternativ

Alternativen till fiber är telenätets kopparledningar eller mobilt bredband.

-Idag börjar kopparnätet bli utdaterat och i vissa områden börjar man avveckla det efter hand. Dessutom går de inte att uppdatera på samma sätt som fiber.

Mobilt nätverk verkar smidigt men det finns flera brister.

-Det är lätt att känna att mobilt bredband är smidigt och bra men överföringshastigheten blir sämre ju längre ifrån mobilmasten man befinner sig. Jag skulle säga att det är ohållbart att förlita sig på mobilt bredband i längden. Särskilt när det kommer till att streama till TV:n.

-Med bra uppkoppling blir det lättare att bo i landsbygden, berättar Anders som leder projektet.

Foto Simon Nestor

Fördelarna med fiber

-Fibernätet är betydligt snabbare och det går också att uppdatera på ett bättre sätt än kopparnätet.

Anders menar också att det handlar om att främja landsbygden.

-Med bra uppkoppling blir det lättare att bo i landsbygden, företag kan utvecklas och etableras. Man får en trygg uppkoppling till trygghetslarm och andra funktioner som kräver pålitlig drift.

Med Tranås Energis projekt ”Fiber till byn – etapp 2” vill Anders och de andra på företaget erbjuda sina kunder driftsäkerhet och en framtidssäkrad uppkoppling.

-De flesta av de ca 270 permanenta hushållen i områdena har tidigare meddelat sitt intresse. Vi måste såklart ha ett stöd från dem för att överhuvudtaget kunna genomföra arbetet.

För att du ska kunna ansluta dig så billigt som möjligt är det viktigt att beställa indragning av fiber så snart som möjligt.

-Precis som i utbyggnaden av första etappen på landsbygden kommer en fiberanslutning att kosta 20 000 kr. Förutsatt att många anmäler sitt intresse kommer vi kunna starta projektet under första halvan av 2020.

Beställ din fiber här

"Fiber till byn – etapp 2" kommer ge ännu fler kommuninvånare en trygg internetuppkoppling.

Det inbäddade materialet kan inte visas.