Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att vaccinera sig mot influensan

Influensan har nått Sverige och då är det hög tid att tänka på att vaccinera sig. Speciellt viktigt för riskgrupper och äldre personer. För dessa grupper är vaccinationen gratis.
Nytt för i år är också att man rekommenderar även gravida från 16:e graviditetsveckan att vaccinera sig.

Speciellt under vintersäsongen drabbar oss årligen influensan. Symtomen brukar vara framför allt feber muskelvärk, huvudvärk, hosta och snuva.
Inkubationstiden (tiden från smitta till sjukdom) är 1-3 dygn. Smittsamheten varar under 3-4 dygn. Sjukdomen varar som regel 7-10 dygn.
Smittämnet finns i svalget hos den sjuke och sprids främst som droppsmitta men även som kontaktsmitta. Smittsamheten är hög.
Under influensasäsongen ses en klar överdödlighet hos framför allt äldre personer och personer med hjärt- eller lungsjukdom.

I ett globalt perspektiv insjuknar 5-15 procent årligen i influensa och 250 000–500 000 dör varje år till följd av influensa enligt WHO. Smittskyddsinstitutet har beräknat att cirka 1 000 personer dog förra året i Sverige till följd av influensa. Detta skulle motsvara cirka 30 dödsfall i Dalarna.
Man måste vaccinera sig varje år för att upprätthålla ett skydd mot influensa
I Sverige rekommenderas de personer som riskerar att få en allvarlig komplikation (framför allt lunginflammation) eller dö i influensa att vaccinera sig. Riskgrupperna är personer över 65 år, personer med hjärt- eller lungsjukdom, astma, nedsatt immunsystem, med kraftig övervikt, barn med flerfunktionshandikapp, personer med nedsatt immunförsvar, allvarliga kroniska sjukdomar och gravida. För dessa grupper är influensavaccinationen gratis i Dalarna.

Genom att vaccinera riskgrupperna kan man minska dödligheten i influensa. Risken att få följdsjukdomar, som lunginflammation och att behöva sjukhusvård, minskar också.
43 procent av personer över 65 år i Dalarna vaccinerade sig mot influensa förra säsongen, vilket ungefär motsvarar riksgenomsnittet. WHO:s rekommendationer är att minst 75 procent av befolkningen över 65 år skall vara vaccinerade.

– Influensavaccinet är ett säkert vaccin. Vaccinet ger få biverkningar och vanligast är lokal rodnad och svullnad över injektionsstället. Är man äggallergiker bör man inte vaccinera sig med det vanliga influensavaccinet då det odlas fram på ägg, säger smittskyddsläkaren på Falu lasarett Anders Lindblom.

Håkan Eriksson
[email protected]