Bronshjältarna har återvänt till svensk mark. På måndagskvällen firades landslaget inför drygt 20 000 personer på Götaplatsen i Göteborg.

– Vi har satt Sverige på kartan igen. Tillsammans har vi skapat historia, säger Nilla Fischer på scenen.

Mellan 20 000 och 25 000 personer hade enligt polisen samlats i centrala Göteborg för att fira det svenska fotbollslandslagets VM-brons. Tillsammans fyllde de Götaplatsen, omringade statyn av havsguden Poseidon och vällde ner längs paradgatan Avenyn.

Till tonerna av White Stripes "Seven nation army" tog sedan de svenska bronshjältarna från Frankrike plats på scenen.

Sist ut: Caroline Seger.

Lagkaptenen fattade mikrofonen, blickade ut över den massiva folksamlingen, och började leta efter orden.

– Sverige, började hon.

– Vi älskar er allihop. Det har varit helt enormt att känna ert stöd på plats och här hemma. Jag vill inte gråta men det här berör mig väldigt mycket. Ett stort, stort, tack, säger Seger i TV4:s sändning.

"Skapat historia"

Även Nilla Fischer hyllade det svenska stödet.

– Det har betytt väldigt mycket. Efter all den support vi har fått hemifrån känner vi att vi är ett med fansen. Det är vi tillsammans som har skapat historia, säger Fischer.

Mittbacken, och alla på Götaplatsen, fick återigen se hennes matchavgörande nick på egen mållinje i slutet av bronsmatchen mot England.

– Det känns väldigt bra varje gång jag ser det. Det gäller att stå på rätt ställe ibland. Det gäller att använda pannbenet, säger Fischer om hennes nickräddning.

En som däremot inte fanns på plats var målvakten Hedvig Lindahl, som tidigare under dagen lämnat återbud på grund av familjeskäl. Men Lindahl hyllades även hon med applåder i sin frånvaro.

"Magiskt"

Innan dess hade landslaget färdats i en öppen buss genom centrala Göteborg, från nationalarenan Gamla Ullevi till Götaplatsen.

– Det är helt magiskt. Jag kan inte fatta vad vi har ställt till med därborta, säger anfallaren Olivia Schough till TV4 från bussen.

Senare på scenen tog Schough ton och sjöng ABBA.s "Lay all your love on me", en låt hon också sjöng tillsammans med statsministern Stefan Löfven (S) efter bronsmatchen i lördags.

Och Schough var inte ensam om att stå för en sånginsats. Det gjorde även Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande, som framförde en modifierad version av "Vi är svenska fotbollsgrabbar", VM-låten från 1974.

– Vi är svenska fotbollstjejer, sjöng Nilsson.

Efter en knapp timme började firandet rundas av så smått, men för landslaget är kvällen långt från över – senare väntar ett besök på nattklubben Trädgår’n.

Robin Salomonsson/TT