Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boxholms Ost lämnar Boxholm – 24 anställda påverkas av beskedet

Arla Foods har beslutat att tillverkningen av Boxholmsost ska flyttas till Östersund. All ostverksamhet kommer att läggas ner i Boxholm, både mejeriet och butiken försvinner från orten.

Totalt är det 24 anställda som drabbas av nedläggningen.

Det är ett gammalt anrikt mejeri som grundades redan 1890 och personalen fick det chockartade beskedet vid lunchtid på måndagen.

– Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.

Kvar ett år till

Produktionen ska fortsätta i Boxholm under 2019. Sedan ska verksamheten flyttas till Arlas mejeri i Östersund där 70 personer är anställda.

Vad händer med personalen i Boxholm?

– Förhandlingarna med facket har precis inletts och det är för tidigt att uttala sig om det. Det är av förklarliga skäl ganska dämpad stämning och personalen tycker det är jättetråkigt.

Mejeriet i Boxholm är framförallt känt för sin gräddost som man var först i Sverige med, liksom sina goda kryddostar.

– Osten som görs i Boxholm är jättegod och personalen är fantastisk, men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna, förklarar Erik Bratthall.

Sparar miljoner

Arla Foods räknar med att kunna spara ungefär 14 miljoner kronor per år genom att flytta produktionen till Östersund, där osten ska tillverkas efter samma originalrecept och unika smak.

– Bakgrunden till beslutet är att hela den svenska marknaden för ost har stött på otroligt hård konkurrens. 60 procent av ostarna som säljs i Sverige är importerade och lågprissatta och vi måste helt enkelt sänka kostnaderna när vi producerar mejeriprodukter. Totalt ska besparingarna uppgå till fyra miljarder kronor fram till 2020 i hela kooperativet, informerar Erik Bratthall.

Under 2017 gick Arla ut med att det skulle ha satsas sex miljoner kronor på mejeriet i Boxholm.

– Vi fullföljde inte hela investeringen och såg redan förra året var det lutade åt.