Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende kritisk: ”Är det bara pengar som styr?”

Avdelningen Lunden på Bäckagården kommer stängas, det har vård- och omsorgsförvaltningen bestämt. Vetlanda-Posten har pratat med boende, om vad de tycker om avvecklingen. ”Först blev jag ledsen och arg. Det känns som att det bara är pengar som gäller”, säger en boende. Efter intervjun har dock situationen fått en lösning.

Den officiella förklaringen till att avdelningen Lunden kommer att stängas är att det varit bråk inom personalgruppen.

– Vi har under en längre tid fått in en rad olika avvikelser som gäller boendet Lunden. Efter ett möte kom vi överens om att splittra personalgruppen och att de boende ska erbjudas alternativa boenden, sa vård- och omsorgschefen Marianne Karlsson i en intervju till Vetlanda-Posten.

En boende som tidningen har talat med tror inte på denna förklaring.

– Jag har bott på Lunden en längre tid och jag har inte märkt av så mycket bråk inom personalgruppen. Nej, jag tror istället det handlar om att spara pengar, säger denne.

Visad ett kontor

Den boende berättar hur det kändes angående det möte där kommunen informerade om att Lunden skulle avvecklas.

– Först blev jag ledsen men sedan blev jag arg. Det känns som att de vill bli av med oss så fort som möjligt, säger den boende.

Denne berättar att hen blivit visad en annan lägenhet.

– Det visade sig dock att detta inte var en lägenhet, utan ett kontor. Jag tycker att det var skandalöst att få ett så dåligt erbjudande från kommunen. Nu har jag ställt mig i kö till andra privata bostadsbolag, sa den boende efter visningen.

Personal på Witalabostäder har sökts för att kontrollera denna uppgift, men har inte kunnat nås på grund av semestertider. Linda Hammarström har dock tagit reda på vad som hände.

– Det var inget kontor, utan ett etta med kokvrå. Att vederbörande fick uppfattningen att det handlade om ett kontor var att en bovärd hade uttryckt sig felaktigt, säger Hammarström.

Blivit en lösning

Den boende som Vetlanda-Posten har talat med säger att de flesta som bott på Lunden har psykiska funktionshinder.

– Beskedet har vållat stor oro. Därför undrar jag om berörda chefer saknar medkänsla eller är det endast pengar som styr. Lunden kunde gått ha fått vara kvar. Kommunen har inte agerat bra i det här fallet, säger denne.

Vård- och omsorgschef Marianne Karlsson har i en tidigare intervju varit tydlig med om att det handlar om avvikelser inom personalgruppen. Hon har också framhållit att man är medveten om att en flytt kan vara känslig för de boende. Detta framhåller också funktionschef Linda Hammarström.

– En förändring är en förändring och Lunden har varit de boendes trygghet, för många i flera år. Vi vill inte ge de som flyttar någon ”nödlösning” utan har försökt matcha så att deras nya boende ska passa deras behov. Jag känner mig trygg i beslutet vi har tagit, säger Hammarström.

Precis innan publicering visar det sig att den boende som vänt sig till Vetlanda-Posten har blivit erbjuden ett annat boende.

– Det känns såklart bra, det var bra gjort av kommunen, jag har även fått en massa saker till den nya lägenheten, men jag är ändå kritisk till hur jag blev behandlad från början, säger den boende.