Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende har rätt att få bo kvar på Mogärde

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

INSÄNDARE Jag har en fråga till vård- och omsorgsnämnden om hur ni kan ta ett beslut att de två äldreboende som är kvar på Mogärde ska tvingas välja på att flytta från sina hem där de bott i många år eller om de vill bo kvar, bli seniorer och få sitt särskilt boendebeslut borttaget?

Jag har en fråga till vård- och omsorgsnämnden om hur ni kan ta ett beslut att de två äldreboende som är kvar på Mogärde ska tvingas välja på att flytta från sina hem där de bott i många år eller om de vill bo kvar, bli seniorer och få sitt särskilt boendebeslut borttaget?

ÅR 2008 NÄR BESLUTET togs om att omvandla Mogärde äldreboende till seniorboende var det samma ultimatum man gav de då 73 äldreboende. Efter mycket turbulens och protester då med bland annat överklagande till länsrätten och andra utredningar fick nämnden ändra sitt beslut eller som man skriver i nämndprotokoll "ett förtydligande av tidigare fattat beslut" som innebär att successivt omvandla Mogärde och Dalbo till seniorboende och att alla äldreboende ska få bo kvar med sitt biståndsbeslut och få samma hjälp och stöd som tidigare enligt kvarboendeprincipen.

MED ANLEDNING AV kommunfullmäktiges beslut 19/11 2008 delades ett skriftligt dokument ut till alla 73 äldreboende där de blev garanterade att få bo kvar på Mogärde så länge de ville under samma förutsättningar och att deras beslut om särskilt boende och beviljade insatser kommer att vara oförändrade. Detta undertecknades av dåvarande områdeschef. Dokumentet finns fortfarande och måste naturligtvis gälla även de två äldreboende som nu finns kvar. De måste ha samma rätt som alla de övriga 71 dåvarande äldreboende på Mogärde. Därför kan ingen tvinga dem att flytta eller ta ifrån dem deras beslut om särskilt boende som är ett gynnande förvaltningsbeslut och som inte kan ändras eller återkallas enligt socialtjänstlagen.

Med ett särskilt boendebeslut kan ingen ta ifrån dem deras rättigheter, förmåner och trygghet ett sådant beslut innebär enligt lagen. Ingen anledning finns att frivilligt avsäga sig det. De tidigare beslutsprotokoll, utredningar och dokument som finns i ärendet styrker rätten för de här två att få bo kvar på Mogärde med särskilt boendebeslut.

MED FÖRHOPPNING OM EN RÄTTVIS BEHANDLING

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel