Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blodspår har lett till åtal för flera stölder

En man i 40-årsåldern åtalas för flera stölder. Han är bland annat misstänkt för att ha stulit elapparater värda 150 000 kronor från Elon-butiken i Vetlanda.

Mannen åtalas för fem stölder och ett häleri. Den största stölden, sett till värdet av det stulna, är inbrottet i Elon-butiken i augusti fjol. Då stals ett stort antal rakapparater, plattänger, hårklippningsmaskiner och eltandborstar, sammanlagt värda omkring 150 000 kronor.

Mannen erkänner delvis denna stöld. Åklagaren har här bevis i form av blodspår som enligt Nordiskt forensiskt centrum, NFC, gett registerträff och kommer från den nu åtalade mannen.

Laddare stals

Mannen står också åtalad för att ha stulit varor värda nära 18 000 kronor från en annan butik i februari i år. Bland annat stals 24 så kallade powerbanks vid tillfället. Åklagaren har bevis mot mannen i form av en övervakningsfilm från händelsen och han har i förhören erkänt den aktuella stölden.

Mannen åtalas också för ett inbrott i en bil som tillhörde ett fastighetsbolag. Ur bilen, som stod parkerad i Vetlanda, stals diverse verktyg värda drygt 6 000 kronor i mitten av februari i år.

Bilen skadades vid inbrottet och ett försäkringsbolag begär därför skadestånd på cirka 11 000 kronor från mannen.

Mannen nekar till inbrottet i bilen trots att det även där hittats blod som enligt NFC:s sakkunniga kommer från honom.

Blodspår som bevis

Blodspår från mannen har även lett till att han åtalas för stölden i solariet Meddo drop in på Bangårdsgatan i Vetlanda i början av augusti 2018.

Vid det aktuella tillfället stals ett antal mynt och två övervakningskameror till ett sammanlagt värde av cirka 5 600 kronor. Dessutom fick lokalen stora skador i samband med inbrottet. Ägarna begär nära 23 000 kronor i skadestånd från mannen enbart för att täcka självrisken de tvingats betala.

Mannen är även åtalad för att ha stulit 4 000 kronor i kontanter vid ett inbrott i ett gatukök i Vetlanda i februari i år. Även där finns blodspår som bevis mot mannen.

Slutligen är mannen åtalad för ett fall av häleri sedan polisen hittat en bultpistol hemma hos honom. Verktyget hade stulits från ett byggföretag i Vetlanda i juni 2018, visade det sig.