Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biljettkrav under årets studentutspring

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Alla får inte ta del av studenternas lycka när de lämnar Aleholmsgymnasiet. Max två anhöriga per elev får vara med under studentutspringet. Särskild biljett kommer att krävas.

Risken för att sprida coronaviruset och förbudet mot folksamlingar över 50 personer förändrar förutsättningarna för studentfirandet i hela landet. Transportstyrelsen har samtidigt förbjudit studenter att tränga ihop sig på flak för att åka runt på stadens gator och skrika ut sin lycka. Baler har ställts in.

Aleholm har, liksom övriga gymnasier på Höglandet, valt att sprida ut studentfirandet under dagen. Det blir tre parallella firanden och lika många utspring. Elever på ekonomiprogrammet och samhällsprogrammet är först ut. Efter dem väntar eleverna på naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet. Sist att fira blir elever på bygg- och anläggningsprogrammet, industritekniska programmet, restaurang- och livsmedelsproduktionsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Samlas vid olika tidpunkter

Med olika starttid får de elevgrupperna samlas på olika platser i skolan i sällskap av sina mentorer. Det blir tid för fotografering, stipendieutdelning, tal, sång och musik som hör studentdagen till. Eleverna får även en måltid, men alla får inte äta i matsalen.

– Alla kommer inte att kunna göra det. Vi får duka upp på flera platser, berättar rektor Lina Hultman.

Det är inte bestämt ännu vad det blir för mat som serveras.

Flera olika utspring

Efter cirka tre timmars samvaro väntar utspringet som i år blir tre. För ovanlighetens skull äger det även rum på skolan.

– Vi brukar inte springa ut från skolans lokaler, berättar Lina Hultman.

Valet föll på huvudentrén eftersom den anses vara trevligast och ha störst utrymme utanför.

– Vi ska pimpa den lite extra tänkte vi.

Begränsat antal åskådare

I år är det 81 elever som tar studenten. De får bara ha två anhöriga var på plats under utspringet, för att det inte ska bli trängsel. För att få vara med krävs en särskild biljett som ska kunna visas upp. De biljetterna får eleverna för att dela ut.

Tidigast en kvart i förväg får man vara på plats som anhörig, och tiden för gratulationer efter utspringet begränsas till 20 minuter. Efter det är det upp till varje student att fira privat. Området ska skyltas för att det ska vara tydligt var någonstans man får stå.