Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet: Råden för 70-plussare skrotas – samma för alla

Äldre och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen, meddelar socialminister Lena Hallengren.
– Nu vet vi mer om de negativa psykiska konsekvenserna av isolering, säger hon.

De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper tas bort.

– För att skydda sig själva och för att minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar, säger Lena Hallengren (S) på dagens pressträff.

I dag vet man mer om coronaviruset, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra.

I september sade statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med SVT att många äldre isolerat sig mer än man skulle behövt under pandemin och öppnade då upp för att ta fram nya rekommendationer till äldre.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad för de äldre redan i maj. Det ansträngda läget inom sjukvården ledde då till att Folkhälsomyndigheten valde att behålla den rådande linjen.

Totalt har 5 929 personer nu dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.

TT