Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkte gärningsmannen beskriver hur han dödade grannen

 
LSS-mordet i Vetlanda
Visa alla artiklar

På ett lugnt och sakligt sätt berättade den misstänkte om natten i februari då han dödade sin granne med en kniv. – På morgonen innan mordet kände jag att jag blivit förvandlad till ett vilddjur, sa han i rätten.

Förhöret med den man som misstänks ha dödat sin granne och skadat dennes syster, inleddes på torsdagsförmiddagen. Mannen uppträdde mycket lugnt och berättade sakligt om vad som hänt. Han började sin berättelse en vecka innan mordet ägde rum.

– Jag ringde till bostadsbolaget Witalabostäder. Jag berättade att jag ville ha ett annat boende. Jag sa till dem ”det är inga problem, hittar ni något åt mig i skogen så tar jag det. Jag kände att jag förlorat hela mitt liv på grund av störningarna”, berättade den misstänkte.

Ingen kraft

Mannen berättar att han inte fick något besked om en ny bostad. Efter samtalet med det kommunala bostadsbolaget berättar han att han inte hade kontakt med någon.

– Jag hade ingen styrka eller kraft i kroppen. Jag blev en annan varelse, sa han i rätten.

Han berättade också hur han kände sig dygnet innan mordet inträffade.

– När jag vaknade, efter att ha sovit en liten stund, kände jag att jag blivit förvandlad till ett vilddjur.

Den misstänkta berättade vidare att han gjorde ett försök att ta sig till Danmark med sin bil.

– Problemet var att jag inte hade något pass, så jag vände om.Jag tänkte även ta in på hotell, men jag hade inga pengar.

Ringde väninna

Den sista timmen innan han attackerade sin granne och dennes syster, ringde han till en väninna.

– Hon brukade lugna ner mig när jag var arg. Jag minns att jag sa till min väninna, ”jag hoppas att grannen har blivit rädd nu, så jag kan sova”, berättade mannen.

Mannen berättar att plötsligt så ringde det på hans dörr. Det var personal från LSS-boendet.

– Men det förstod jag inte då. Jag trodde de hade kommit för min skull, för att hjälpa mig, men personalen verkade vara på min grannes sida, säger han.

Mannen verkade alltså inte vara införstådd med att han bodde granne med människor som bodde på ett LSS-boende.

Drabbades av chock

Mannen pratade med boendepersonalen samtidigt som de två yngre kvinnorna stod i loftgången, utanför deras bostad.

– Plötsligt sa min granne till mig att ”åka hem”. Jag drabbades av ett chocktillstånd. Det var då jag gick och hämtade kniven, berättar han.

Vad som hände sedan berättar mannen att han har svårt att minnas. Han minns dock att han slog sönder fönstret till grannen med en stol. Han minns också att systrarna försökte stänga dörren till badrummet.

– Jag föste undan systern för att komma åt min granne. Jag minns inte att jag använde kniven, men det kan ha varit så eftersom hon har en sårskada, berättar han och fortsätter:

– Min granne försökte försvara sig. Hon bad mig också om ursäkt. Jag fortsatte att slå med kniven. Jag minns att jag letade efter hjärtat på min kropp, när jag hittade det, började jag leta efter hennes hjärta.