Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar bönder inför våren

På våren beställer lantbrukare bekämpningsmedel. Men nu varnar polisen för tjuvar. Bekämpningsmedels är värdefullt och säljs vidare utomlands. – Man bör vara vaksam, säger Göran Svensson på Brottssamordningen Öst.

Nu börjar säsongen för tjuvar som stjäl bekämpningsmedel. Som lantbrukare kan det vara läge att tänka på säkerheten, uppmanar polisen.

Ofta har dessa kemikalier ett värde på flera hundratusen kronor och stjäls för att sedan säljas utomlands.

Stölder av bekämpningsmedel är ett återkommande problem varje år i stora delar av landet.

Med vårbruket runt hörnet ökar riskerna.

– Många håller nog på och beställer hem den här typen av kemikalier nu. Det är ofta väldigt dyrt, och stjäls för att sedan säljas utomlands, säger Göran Svensson på Brottssamordningen Öst.

Han jämför med andra typer av ligor som rör sig på landsbygden och nämner att man tidigare exempelvis haft fall där tjuvar riktat in sig på traktorers GPS.

– Vi har många ligor som åker runt och stjäl. Det sker i hela Europa. När det gäller bekämpningsmedel vet jag att det inte alls går att sälja i Sverige. Det är så reglerat här att det finns ingen som skulle köpa något utanför den svenska reglerade marknaden.

För att minimera stöldriskerna bör lantbrukare se över säkerheten runt sina leveranser av bekämpningsmedel, samt se till att det förvaras på ett säkert sätt.

– Vårbruket har inte börjat ännu – åtminstone inte här i öst, men det börjar närma sig. De lantbrukare som är förutseende börjar nog att se över sina beställningar nu, tipsar Göran Svensson.

Som ”vanligt” när det gäller ligor på landet gäller det att vara vaksam och notera främmande fordon och personer i trakten som inte brukar röra sig där.