Coronapandemin har påverkat stort i många branscher. Kulturhuset har drabbats hårt när praktiskt taget hela vårens verksamhet har ödelagts. Lokaler har avbokats och arrangemang har ställts in. Filmer väntar ännu på premiär. Ekonomin är ansträngd.

Ankracet ses som ett avbrott i all bedrövelse. Traditionen att låta badankor flyta i kapp på Torkåns vatten ska leva vidare. Samtidigt innebär det att pengar kommer in på kontot när människor köper lotter i form av en anka med nummer.

– Det är ett sätt att stödja kulturhuset, säger föreståndare Anna-Karin Rostedt.

– Pengarna går oavkortat till kulturhuset.

Förhoppningen är att kunna sälja 2500 ankor. Det är en nivå som man kommit upp i under senare år. Försäljningen kommer i allt större utsträckning att vara digital. Många lotter säljs i vanliga fall i samband med arrangemang som nu ställts in.

Försäljningen av lotter börjar nu. I slutet av augusti äger ankracet rum.

– Då släpper vi i ankor vid Melins, så vi får hoppas att det är vatten i ån, säger Kerstin Hvirf.

Kerstin Hvirf laddar inför årets ankrace.

Det är hon som administrerar ankracet.. Duck mom (ankmamma) står det på hennes röda t-shirt. Om publik kan samlas för att följa upplösningen av loppet återstår att se.

– Vi får hitta på något system så att vi kan genomföra detta. På något sätt får vi lösa detta, säger Anna-Karin Rostedt.

I tider av coronavirus avråds alla från inte nödvändiga resor, och gränser är stängda. Att locka med resor i vinster är därför inte aktuellt.

– Det var inte rätt läge. Det känns inte bra, säger Kerstin Hvirf.

Vinsterna blir istället presentkort i Sävsjö handel.