Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäcksedas sommarkyrka är nu öppen

I måndags öppnades sommarkyrkan i Bäckseda. Under veckan som följer kommer besökare kunna ta del av hantverk, lyssna på musik och lära sig mer om kyrkans historia.

Under måndagen startade Bäcksedas sommarkyrka för sjätte året i rad. Sommarkyrkan är ett samarbete mellan Bäckseda kyrka och den lokala hembygdsföreningen. Under årets sommarkyrka ligger stort fokus på Bäcksedas och kyrkans historia. Samtidigt kommer besökare kunna ta del av lokalt hantverk och musik.

Hantverk och historia

Församlingshemmet står öppet under hela veckan. Där bjuds det på hembakat fika men också på utställning och försäljning av hantverk. Under veckan kommer besökare att kunna ta del av och köpa hantverk signerade Ewa Österberg, Annika Lanka Stark, Hannele Magnusson respektive Nanna Axelsson, som alla bor i eller kommer från trakten.

Den som besöker sommarkyrkan får också veta mer om Bäcksedas kulturarv och historia. I församlingshemmet visas det nämligen upp ett flertal verk av människor med anknytning till Bäckseda. Däribland kan man beskåda fotografier på "orginal" från orten, en modell över Hökåsastugan av Egon Karlsson och träskulpturer av Erik Johansson.

– Det känns viktigt att sprida kunskap om samhället, socknen och dess historia under en sådan här vecka, konstaterar Clas Jonsson som är komminister i kyrkan.

Kyrkans historia

Nyligen har Bäckseda kyrka genomgått en omfattande renovering. I och med renoveringen av kyrkan gjordes även en inventering. De historiska ting som hittades i samband med den visas nu upp i kyrkan. Under tre av veckans dagar finns det möjlighet att gå på en guidad tur för att lära sig mer om kyrkans funktion, symboler och kyrkogård.

– I kyrkan kommer vi visa upp föremål från sent 1700-tal och framåt. Personligen är jag väldigt förtjust i bibelsamlingen. Den består av äldre biblar som folk i hemhörande i socknen har skänkt, berättar Arne Ahlgren som har hjälpt till med förberedelserna av sommarkyrkan.

Förenar nytta med nöje

Clas Jonsson förklarar att församlingen ser sommarkyrkan som en möjlighet att marknadsföra kyrkan och genom olika utställningar berätta vad som finns i Bäckseda och dess historia. Att marknadsföra sig och sprida kunskap är inte de enda målen man har med sommarkyrkan. Pengarna som kommer in under veckan går till årets insamlingsmål.

– Gåvorna som kommer in under veckan kommer att gå till en förskola för romska barn i Alesd, Rumänien. Det känns bra att förena nytta med nöje, säger komministern Clas Jonsson.