Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avlidna

Stig Alstad

Stig Alstad, Östersund, har avlidit i en ålder av 91 år.

Stig föddes 1918 i Hjortkvarn. Efter uppväxt i bland annat Orsa och Skåne tog han studenten i Eslöv 1937. Han gjorde värnplikten på I 5 samma år. Sitt första arbete hade han som kontrollant vid Sockerbolaget. När andra världskriget kom 1939 och han blev inkallad sökte han för att bli officer vid I 5. Under beredskapen var han bland annat spräng- och minofficer i Härjedalen och svarade för att terrängen från Andersån söder om Fjällnäs till riksgränsen minerades.

Under fyra år i slutet av 40-talet utbildades och tjänstgjorde Stig som flygspanare.

Två år på F 3 Malmslätt med S 17 gjorde honom bekant med Sverige. Två år på F 11 Nyköping, med S 18 gjorde att han hittade till och i alla vikar i Östersjön, särskilt de tyska och baltiska.

År 1950 gifte Stig sig med Barbro Mårsjö. Strax därefter kommenderades han som avdelningschef till infanteriets kadettskola i Ulriksdal, där han utbildade sex kurser.

Efter tre år på II milostaben hamnade han 1965 som chef för markdetaljen på arméstaben. Där handlade han markbytet mellan Östersunds stad och staden erhöll det så kallade körfältet. Samtidigt avvecklade armén sin användning av Järvafältet. Innan någon del av fältet kunde bebyggas måste röjning av blindgångare och granater ske. Utbildningen genomfördes av Stig, bland andra.

De sista tio åren av sin tjänst genomförde han på milostaben i Östersund, där han svarade för planläggning av alla transporter, antingen det gällde per landsväg, järnväg, flyg eller sjö. Efter pensioneringen fortsatte han tjänstgöra frivilligt i fem år.

Stig var fackligt engagerad som styrelseledamot i Officersförbundet. Han ingick dessutom som medlem i chefens för armén befordringsnämnd.

Från första året som kadett till han nått 55 år anlitades han för utbildning av hemvärn och frivilligt befäl, såväl lokalt som i Ånn.

Stigs intresse för all sport tog sig uttryck i att han tävlade i framför allt skytte (gevär och pistol), orientering, friidrott (löpning) samt fälttävlan.

Som pensionär var han ordförande i 1:a taxeringsnämnden i Östersund i tio år.

Stig efterlämnar hustrun Barbro och barnen Anders, Annika och Agneta med familjer.