Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtgärder krävs i Sävsjö: Så föreslås förändringarna bli

Renhållningen i Sävsjö kommun går med ett stort underskott. För att komma till rätta med problemen krävs åtgärder. Höjda renhållningstaxor, stängning av de fyra ristipparna i kommunen och öppnande av en återvinningscentral i Vrigstad föreslås därför bli verklighet inom kort.

Kostnaderna för renhållning har ökat kraftigt i Sävsjö de senaste åren.

Det är framför allt prislappen för städning av de fyra ristipparna i Sävsjö, Vrigstad, Stockaryd och Rörvik som ständigt ökar.

– Det har varit ett bekymmer i flera år att man inte bara har slängt ris och trädgårdsavfall, utan även grovsopor, på de så kallade ristipparna, konstaterar kommunchef Jan Holmqvist.

I dag är kostnaden för skötsel av ristipparna, bland annat på grund av den myckna nedskräpningen, så hög att det krävs en höjning av renhållningstaxan med cirka 10 procent för att täcka kostnaderna. Det framgår av Njudung Energis beräkningar.

– Kostnaden för städning av ristipparna är, enligt Njudung energi, i storleksordningen en miljon kronor extra per år, konstaterar Jan Holmqvist och tillägger att det är Njudung energi som sköter renhållningen i Sävsjö kommun.

Olika förslag

Situationen är ohållbar varför Njudung energi nu har tagit fram förslag på hur situationen ska lösas. Holmqvist har därefter fått i uppdrag av politikerna i kommunstyrelsen att beskriva sakläget.

Enligt kommunchefen finns det tre möjliga vägar att gå:

• Höja taxan med tio procent och även fortsättningsvis lägga cirka en miljon kronor på städning på ristipparna (där trädgårdsavfall kan slängas).

• Stänga samtliga fyra ristippar i kommunen permanent, öppna en återvinningscentral i Vrigstad och höja taxan med åtta procent.

• Stänga samtliga fyra ristippar i kommunen permanent, inte vidta någon ytterligare åtgärd och inte höja taxan.

I Holmqvist tjänsteskrivelse står följande:

”Undertecknad gör bedömningen att av ovanstående alternativ är en stängning av ristipparna, kompletterat med ett öppnande av en återvinningscentral i Vrigstad, den bästa lösningen. Den ger Sävsjö kommun en egen återvinningscentral, öppen för både privatpersoner och företagare. Den löser åtminstone indirekt också problemet med nedskräpningen vid ristipparna.”

– När de räknar på det här tror de att det blir lite lägre kostnad för att ha en återvinningscentral än för städningen vid ristipparna. Åtgärder måste vidtas, vi har ett stort underskott inom renhållningen, säger Jan Holmqvist.

Drygt 100 kronors höjning

Förslaget som Holmqvist därmed förordar innebär alltså åtta procents höjning på renhållningstaxan, pengar som kommer att användas för att öppna återvinningscentralen i Vrigstad. På återvinningscentralen i Vrigstad ska finnas möjlighet att slänga bland annat grovsopor och farligt avfall samt trädgårdsavfall.

Taxehöjningen på åtta procent innebär, enligt Njudung energis beräkningar, 113 kronors taxehöjning för en genomsnittlig kund.

Tanken är att återvinningscentralen i Vrigstad ska vara öppen under några timmar, ett par eftermiddagar/kvällar i veckan. På sikt kan det, med hjälp av tekniska lösningar, bli aktuellt med ett modernt inpasseringssystem som gör det möjligt för invånarna och företagarna i kommunen att åka till återvinningscentralen även när den inte är bemannad.

– Men det ligger på framtiden i så fall, kommenterar Jan Holmqvist.

Politiskt beslut

Planerna på att höja taxan för renhållning samt att anlägga en återvinningscentral i Vrigstad är ännu ett förslag. Ytterst är det ett politiskt beslut om förslagen ska bli verklighet. Kommunstyrelsen kommer inom kort att behandla frågorna innan kommunfullmäktige tar det yttersta beslutet.

Återvinningscentralen i Vrigstad kommer – om beslutet blir verklighet – att ligga vid reningsverket. Eftersom det tidigare varit liknande verksamhet på den aktuella ytan räknar Njudungs energi med att kunna komma igång med en återvinningscentral inom en snar framtid.

– Ytan är förberedd för verksamheten, kommenterar Jan Holmqvist.

Tidningen har utan framgång sökt Carl Odelberg, avdelningschef på Miljö och återvinning på Njudung energi, för en kommentar.